Abe: Hitno osloboditi otetog novinara

Yukawa je otet u Siriji prošle godine (Al Jazeera)

Japanski premijer Shinzo Abe je kazao da je “visok stepen vjerodostojnosti” videosnimka u kojem je grupa Islamska država Irak i Levant objavila da je pogubila japanskog taoca.

“Provjeravamo autentičnost snimka, ali, nažalost, u ovom trenutku moramo reći da je visok stepen vjerodostojnosti snimka”, rekao je Abe u nedjelju na japanskoj državnoj televiziji HNK.

“Uzimajući u obzir nepodnošljiv bol i tugu koju njegova porodica sada osjeća, ja sam bez riječi.”

“Takav čin terorizma je nečuven i nedopustiv i u meni izaziva ništa drugo do jak bijes”, dodao je japanski premijer. “Taj potez osuđujem čvrsto i odlučno.”

Japanska vlada nastavlja analizirati snimak, kako bi u potpunosti potvrdila njegovu autentičnost”, kazao je Abe.

U gotovo tri minute dugom snimku koji je u subotu postavljen na internet prikazane su fotografije Kenjija Gotoa, japanskog nezavisnog novinara, koji je otet prošle godine dok je izvještavao o sirijskom građanskom ratu, kako drži fotografiju koja prikazuje tijelo ubijenog Harune Yukawe.

Fotografije prati audiosnimak u kojem Goto govori o zahtjevima ISIL-a za razmjenu zarobljenika.

Snimak nije postavljen ni na jedan zvanični kanal grupe, te na njemu nema crnobijele zastave ISIL-a. Snimak koji prikazuje samo pogubljenje Yukawe nije prikazan.

Japanska vlada je u subotu saopćila da snimak, navodno, pokazuje da je zarobljeni Haruna Yukawa ubijen. Yukawa je civil koji je radio za vojsku, a otet je u Siriji prošlog augusta.

Abe je po dolasku u svoj ured rano u nedjelju ujutro rekao novinarima da Japan “snažno zahtijeva” oslobađanje Gotoa.

Reakcije iz svijeta

Videosnimak je objavljen nakon što je u petak istekao rok koji je ISIL postavio Japanu da isplati otkupninu u iznosu od 200 miliona dolara za oslobađanje japanskih talaca.

Grupa sada, navodno, zahtijeva da se jedna njihova članica oslobodi iz zatočeništva u Jordanu, te da se razmijeni za Gotoa.

Reporter Al Jazeere Imran Khan javlja da je riječ o Sajidi al-Rishawi, koja je, navodno, ranije imala blizak odnos s Abu Musabom al-Zarqawijem, tadašnjim zapovjednikom Al-Kaide u Iraku, iz koje je i nastao ISIL.

Iako videosnimak nije zvanično potvrđen, američki predsjednik Barack Obama je izdao saopćenje u kojem je kazao da “Sjedinjene Američke Države snažno osuđuju brutalno ubistvo japanskog državljanina Harune Yukawe, kojeg je ubila teroristička grupa”.

Britanski premijer David Cameron je, također, osudio postupke ISIL-a, kazavši u saopćenju da “su navodno brutalno ubistvo… te daljnje prijetnje ISIL-a još jedan podsjetnik na ubilačko barbarstvo ovih terorista”.

Zamjenik glasnogovornika američkog Nacionalnog sigurnosnog vijeća Patrick Ventrell kazao je u saopćenju da američka obavještajna zajednica, također, radi na utvrđivanju autentičnosti videosnimka.

U utorak je grupa ISIL objavila videosnimak u kojem prijete da će ubiti 42-godišnjeg Yukawu i 47-godišnjeg Gotoa ukoliko im u narednih 72 sata ne bude isplaćeno 200 miliona dolara. Oni su ovaj zahtjev za otkupninu uputili direktno Abeu.

Videosnimak u kojem se traži otkupnina, za koji je utvrđeno da ga je napravio medijski ogranak ISIL-a Al-Furqan, objavljen je nedugo nakon što je Abe obećao 200 miliona dolara pomoći zemljama koje se bore protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije