Svakodnevni napadi na muslimane u Njemačkoj

Za porast nasilja protiv muslimana Mazyek krivi antiislamski pokret PEGIDU (Arhiva)

U Njemačkoj je u porastu nasilje usmjereno protiv muslimana i njihovih vjerskih objekata, izjavio je Aiman Mazyek, predsjednik Centralnog odbora njemačkih muslimana za sedmičnik Focus u subotu.

“Napadi na muslimane, često na žene koje pokrivaju glavu, vandalizam na džamijama i nasilje protiv imama postali su svakodnevna pojava”, rekao je Mazyek.

Prema njegovim riječima, napadi na džamije u Njemačkoj događaju se svake sedmice, prenosi Hina.

Za porast nasilja protiv muslimana Mazyek krivi antiislamski pokret PEGIDU.

“PEGIDA je kod mnogih ljudi indirektno izazvala smanjenje otpora diskriminaciji i napadima na muslimane”, rekao je.

Stavovi PEGIDE

Pokret PEGIDA (Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada) tvrdi da se protivi nasilju, ali također poručuje kako nije protiv stranaca niti protiv muslimana koji se žele integrirati.

PEGIDA svake sedmice organizira proteste u Dresdenu na istoku zemlje, u kojima sudjeluje do 25.000 ljudi.

Prema Mazyekovim riječima, Centralni odbor njemačkih muslimana nije u stanju izaći nakraj s količinom posla koja je potrebna kako bi se spriječila radikalizacija mladih njemačkih muslimana.

“Potrebna nam je veća podrška društva i političara. Naprimjer, imami moraju biti bolje obrazovani, tako da znaju postupati s radikalima i da mogu rano prepoznati znakove radikaliziranja”, rekao je on.

Vođa antiislamskog pokreta PEGIDA Lutz Bachmann podnio je ostavku prošle sedmice, nakon objavljivanja fotografije na kojoj pozira kao Hitler i izvještaja da je izbjeglice nazivao “nitkovima”, zbog čega je njemačko tužilaštvo pokrenulo istragu protiv njega zbog izazivanje mržnje, prenosi Tanjug.

Bachmannovu fotografiju sa potpisom “Pogledaj ko se vratio” sa njegovog Facebook profila objavio je tabloid Bild, koji je zajedno sa još jednim njemačkim listom izvijestio da je on izbjeglice nazivao “životinjama” i “nitkovima”.

Izvor: Agencije