Pentagon: ISIL ima 20 do 30 hiljada boraca

ISIL je tokom šest mjeseci u Iraku i Siriji izgubio prostor veličine blizu 700 kvadratnih kilometara (EPA)

Glasnogovornik Pentagona John Kirby je izjavio da grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku drži pod kontrolom 55 hiljada kvadratnih kilometara teritorije, Vlada Iraka 77 hiljada i kurdske snage 56 hiljada kilometara teritorije koja je strateški važna za ISIL.

Naglasio je da ISIL trenutno ima između 20 i 30 hiljada boraca, javlja Anadolija.

Dodao je da je ISIL tokom šest mjeseci u Iraku i Siriji izgubio prostor veličine blizu 700 kvadratnih kilometara, koji je ranije držao pod kontrolom.

Vraćeni su dijelovi u sjevernom Iraku gdje su raspoređene snage Pešmergi.

Istakao je da je najveća razlika između ISIL-a i Al-Kaide što ISIL ima kontrolu nad određenom teritorijom i što želi osnovati halifat.

Ubijeno ‘6.000 boraca’  

SAD smatra da je ubijeno blizu 6.000 boraca u zračnim udarima međunarodne koalicije protiv pripadnika ISIL-a u Iraku i Siriji, saopćio je ranije američki ministar odbrane Chuck Hagel.

Procjenu koliko je boraca ISIL-a eliminirano u zračnim udarima prvi put je naveo američki ambasador u Iraku Stuart Jones.

Ne postoji bilo kakva nezavisna procjena Pentagona o broju žrtava zračnih udara u redovima ISIL-a i ostaje nejasno koliko je civila “možda nenamjerno ubijeno u istim napadima”.

Izvor: Agencije