Masovne demonstracije protiv pobunjenika u Jemenu

U četiri provincije u Jemenu održavaju se demonstracije protiv pokreta Husi, kojeg demonstranti optužuju za puč.

Najmanje devetero ljudi poginulo je u sukobima između boraca tog pokreta i lokalnog plemena u centralnom Jemenu.

Pet smrtno stradalih u sukobima su pripadnici pobunjeničke grupe, a četiri lokalnog plemena.

Najveći broj ljudi, blizu 15 hiljada njih,  okupio se u glavom gradu te zemlje, Sani.

Demonstranti se protive Husima, pobunjenicima koji su preuzeli vlast u Jemenu, dva dana nakon ostavke predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koja je izazvala političku paralizu u zemlji.

“Živio jemenski narod. Ne Husima i ne Afashu”, uzvikivali su demonstranti.

Afash je nadimak bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, koji je svrgnut s vlasti 2011. u pobuni protiv njegove 33-godišnje vladavine.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda reklo je da je Saleh pomogao Husima da zauzmu Sanu, prijestolnicu te većinski sunitske zemlje.

Jugoistočna regija prekida veze sa Husima

U međuvremenu, vođe regije Hadramout izjavile su da neće slušati naredbe iz Sane, nakon ostavki predsjednika i premijera.

Guverner i drugi visoki zvaničnici Hadramouta, na jugoistoku Jemena, kazali su za Al Jazeeru u subotu da su odlučili prekinuti veze sa glavnim gradom.

Repoter Al Jazeere javlja iz Adena da je Južni pokret, grupa koja se protivi vladavini Husa, poslala borce u taj lučki grad da ga zaštite od eventualnog napada.

Ta grupa se zalaže za nezavisnost, koju je južna regija imala od 1967. do 1990. godine.

Al Jazeera je ove sedmice ekskluzivno objavila audiosnimak snimljen u oktobru prošle godine, koji ukazuje na to da je Saleh sarađivao sa šiitskim pobunjenicima iz pokreta Husi kako bi potkopao Vladu. 

Snimak je napravljen u vrijeme kada su Husi preuzeli kontrolu nad Sanom.

Na snimku se čuje glas Saleha, koji govori vojnom vođi Husa da stupi u kontakt sa Salehovim ključnim saradnicima i učini sve kako njegovi protivnici ne bi napustili zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije