Jedinstvo arapskih stranaka brine Liebermana

Arapske stranke izlaze na izbore na zajedničkoj listi (Reuters)

Arapske stranke zastupljene u sadašnjem izraelskom Knessetu dogovorile su se prvi put u svojoj historiji da će na opće izbore 17. marta izaći na zajedničkoj listi, što ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman vidi kao prijetnju Izraelu.

Četiri stranke – Demokratski front, Arapski pokret za promjene, Nacionalni demokratski savez i Islamski pokret – također su dogovorile da podijele prvih 11 mjesta između sebe, a da se na preostalim mjestima vrši rotacija u periodu od dvije godine od ukupno četiri za svaku od njih, navodi se u saopćenju vođa arapskih stranaka nakon sastanaka održanih u proteklim sedmicama.

Demokratski front za mir i jednakost navodi u svome saopćenju da zajednička lista „uključuje sve političke snage koje djeluju između arapskih narodnih masa i jevrejskih demokratskih snaga pod pokroviteljstvom Odbora za pomirenje, Visokog odbora za praćenje i Nacionalnog komiteta šefova lokalnih vlasti“.

U istom kontekstu Jamal Zahalka, arapski zastupnik u izraelskom Knessetu, tvrdi da je „najava formiranja zajedničke liste veliki uspjeh za naše stranke i veliki uspjeh za naš narod“.

Stav Liebermana

Nakon što su arapske stranke osvojenim glasovima uspjele preći izborni prag od dva posto na prošlim izborima, izraelski Knesset je početkom prošle godine odlučio podići taj odnos na 3,25 posto, što je prinudilo arapske stranke na ujedinjenje. 

U svom prvom komentaru o formiranju zajedničke liste izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio je da „ujedinjene arapske stranke javno otkrivaju ono što su pokušavale sakriti u prošlosti. Danas se otvoreno pokazalo da nije bitno jeste li sekularista, islamsta ili džihadista, na koncu svega svi imaju isti cilj, a to je uništenje jevrejske države i to je ono što ih ujedinjuje“. 

Lieberman, koji je ujedno i lider desničarske stranke Izrael naš dom, dodaje: „Sada, nakon što su skinute maske, jevrejske stranke, posebno desnica, trebaju prestati sa sebičnošću i pridružiti se stranci Izrael naš dom protiv onih koji žele uništiti jevrejsku državu.“

Arapske novine koje izlaze u Izraelu objavile su fotografije zabrinutog Liebermana, koji se kaje zbog toga što je ujedinio Arape na zajedničkoj listi umjesto da ih izvede iz Knesseta.

Novine citiraju riječi Sauda Ghanayema iz Islamskog pokreta, koji je rekao novinarima krajem sedmice: „Idemo čvrsto na izbore koji će biti šamar za Liebermana.“

Izvor: Al Jazeera