Japan istražuje navode o ubistvu taoca

Yukawa je otet prošle godine u Siriji (Al Jazeera)

U videosnimku koji je, navodno, objavila grupa Islamska država Irak i Levat (ISIL) navodi se da je grupa ubila jednog od dva japanska taoca, nakon što je u petak istekao rok dat Japanu da ISIL-u isplati 200 miliona dolara otkupnine.

Glavni sekretar japanskog Kabineta Yoshihide Suga u kratkom televizijskom obraćanju je rekao da snimak objavljen na internetu navodno prikazuje ubistvo zarobljenog Harune Yukawe, prenosi Reuters. 

Yukawa je otet u Siriji prošlog augusta.

“Ovo je sramotan i neprihvatljiv potez”, rekao je Suga. “Mi zahtijevamo da se neozlijeđen oslobodi drugi talac, gospodin Kenji Goto”.

ISIL sada traži da se oslobodi njihova pripadnica zatvorena u Jordanu u zamjenu za oslobađanje Kenjija Gotoa, nezavisnog japanskog novinara koji je otet prošle godine dok je izvještavao o sirijskom ratu.

ISIL je, navodno, odustao od prethodnog zahtjeva za otkupninu u iznosu od 200 miliona dolara.

Novinar Al Jazeere Imran Khan javlja da je ISIL objavio videosnimak u kojem drugi oteti Japanac moli za svoj život.

“Iz ovoga se zaključuje da je ISIL odustao od otkupnine u vrijednosti 200 miliona dolara i sada traži razmjenu zarobljenika. Naime, navodno su tražili osobu koja je u zatvoru zbog terorističkog napada na hotel Radisson u Jordanu 2005. Taj događaj potresao je cijeli Jordan”, javlja Khan.

Novinar Al Jazeere javlja da je riječ o Sajidi al-Rishawi, koja je, navodno, tada imala blizak odnos s Abu Musabom al-Zarqawijem, tadašnjim zapovjednikom Al-Kaide u Iraku, iz koje je i nastao ISIL.

‘Dragocjena osoba’

“Ona je dragocjena toj oružanoj grupi”.

Khan dodaje da istekao rok za plaćanje otkupnine, a da je malo vjerovatno da bi na takav zahtjev pristala bilo koja država na svijetu, premda je bilo takvih slučajeva.

“Sve se završilo još jednim tragičnim događajem. Još jedna osoba je ubijena. No, ISIL je promijenio taktiku”.

“Razgovarao sam s nekoliko stručnjaka za sigurnost i ljudi koji dobro poznaju prilike na Bliskom istoku. Rekli su mi da je jedna od stvari koju ISIL nastoji postići stalna prisutnost u medijima. Svi su izvijestili o traženju otkupnine u vrijednosti 200 miliona dolara”, javlja reporter Al Jazeere.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett javlja iz Tokija da su neki korisnici društvenih mreža izrazili sumnju u autentičnost snimka. 

Japanska vlada pokušava potvrditi autentičnost videosnimka.

Videosnimak nije objavljen ni na jednom zvaničnom ISIL-ovom kanalu, te na njemu nema crno-bijele zastave grupe. 

Američke obavještajne agencije pokušavaju da potvrde autentičnost snimka u kojem se tvrdi da su pripadnici ISIL-a pogubili japanskog državljanina, saopćila je Bijela kuća.

“Obavještajne agencije rade na potvrđivanju autentičnosti snimka. SAD oštro osuđuju akcije ISIL-a  i pozivaju da hitno oslobađanje svih preostalih talaca. Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Japan u ovom slučaju i blisko sarađuju s njim”, saopštio je Patrick Ventrell, zamjenik glasnogovornika Nacionalnog sigurnosnog vijeća SAD-a.

U utorak je ISIL objavio videosnimak u kojem prijete da će ubiti Yukawu (42) i Gotoa (47) ukoliko im u narednih 72 sata Japan ne isplati 200 miliona dolara otkupnine.

Oni su ovaj zahtjev za otkupninu uputili direktno japanskom premijeru Shinzou Abeu.

Videosnimak u kojem se traži otkupnina, a za koji je potvrđeno da ga je objavio ISIL-ov medijski ogranak Al-Furqan, objavljen je nedugo nakon što je Abe obećao 200 miliona dolara pomoći zemljama koje se bore protiv Islamske države Irak i Levant.

Izvor: Al Jazeera i agencije