Iran za povećanje obogaćivanja uranija

Teheran tvrdi da mu trebaju modernije centrifuge (AP)
Teheran tvrdi da mu trebaju modernije centrifuge (AP)

Iranski parlament je počeo raditi na nacrtu zakona koji će naučnicima omogućiti da povećaju obogaćivanje uranija, izvijestila je agencija ISNA, a ta bi inicijativa mogla omesti pregovore o iranskom nuklearnom programu s velesilama, koji su u toku.

Nacrt zakona će “omogućiti Vladi da nastavi obogaćivanje pomoću centrifuga novog naraštaja”, rekao je za ISNA-u Hossein Naghavi Hosseini, glasnogovornik parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku.

Teheran je rekao da mu trebaju modernije centrifuge, kako bi mogao povećati svoje kapacitete za obogaćivanje uranija i njime opskrbljivati svoje centrale, prenosi Hina.

No, obogaćivanje je jedna od spornih tačaka u pregovorima Teherana i grupe 5+1 (Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka).

Ograničenje programa

Šestorka želi ograničiti razmjere programa obogaćivanja, kako bi spriječila Iran da bude sposoban za proizvodnju atomskog oružja, ali Teheran se poziva na svoje pravo da posjeduje cjelovit civilni nuklearni program.

Dvije strane, koje se u dva navrata nisu uspjele dogovoriti, odlučile su odrediti 1. juli 2015. kao novi krajnji rok za postizanje konačnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Takav dogovor treba omogućiti dobijanje garancija za isključivo miroljubivu namjenu nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija koje pritišću iransku ekonomiju.

Mnogi članovi američkog Kongresa žele da se donese zakon kojim će se Iranu, ne uspiju li pregovori, postepeno uvoditi nove sankcije, kako bi izvršili pritisak na Teheran.

Ali američki predsjednik Barack Obama želi zadržati kontrolu nad pregovorima i zaprijetio je vetom svakom zakonu o novim sankcijama Teheranu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO