Ankete: Syriza favorit na izborima u Grčkoj

U Grčkoj će u nedjelju biti održani prijevremeni parlamentarni izbori. Ispitivanje javnog mnijenja je objavljeno posljednjeg dana kampanje i kao favorita prikazuje Syrizu, stranku krajnje ljevice.

Ona drži prednost između 5,2 i 6,7 posto nad konzervativnom partijom Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa.

Na trećem mjestu je proevropska stranka Potami, a tijesno je prati krajnje desna partija Zlatna zora, za koju se, također, očekuje da će ući u Parlament.

“Pobijedi li Syriza, koju vodi mladi i karizmatični Alexis Tsipras, bit će to revolucija, jer nakon 40 godina neprekidne vlasti socijalista i desnice došli bi ljevičari”, javlja iz Atine reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“Ova kriza već je razvila duopol te dvije vodeće stranke, PASOK-a i Nove demokracije, a samim tim i duopol dvije moćne grčke obitelji. U svakom slučaju svijet sa velikim zanimanjem gleda hoće li se taj politički drski Tsipras uistinu, kao što najavljuje, suprotstaviti europskim i svjetskim centrima moći, kako bi zaštitio svoj narod koji je iscrpljen od dugogodišnjih mjera štednje”, javlja Hrga.  

Syriza je sigurna u pobjedu. Vojska volontera, mahom mladih ljudi, priprema se za veliku proslavu u nedjelju.

“To će biti trijumf za sve evropske snage, koje žele zaustaviti politike štednje”, poručio je Jorgos Hondros iz Syrize.

Završni skup Syrize pokazao je, kažu, njihovu snagu. I prilazne ulice jednog od dva najveća trga u Atini – Omonie – bile su blokirane. Za razliku od njih, vladajuća Nova demokratija svoj je skup na centralnom trgu otkazala.

Medijska blokada

Završne poruke poslali su iz jedne od gradskih dvorana, no nijednoj televiziji osim javne nije bilo dopušteno da prati taj skup. Objašnjavaju da je riječ o sigurnosnim razlozima i kažu da je pobjeda još moguća.

Nikos Peppas iz Nove demokratije je kazao: “Obećavamo da će svaki sljedeći dan biti bolji, jer smo ponovno na putu blagostanja. Žrtve nisu bile uzaludne.”

Nova demokratija bit će i dalje moćna snaga u grčkom Parlamentu, sudi li se prema istraživanjima javnog mnijenja.

U opoziciju bi mogao njihov koalicijski partner PASOK, s kojim su se 40 godina neprekidno izmjenjivali na vlasti, jer u Syrizi tvrde da ni s njima ne žele u koaliciju.

“Postotak koji se očekuje za Syrizu je između 35 i 37 posto”, kazao je politički analitičar Panagiotis Theodorikakos.

Ne osvoji li 151 od 300 mjesta u Parlamentu, Syriza bi željela podršku Komunističke partije. Još od izlaska iz ilegale 1974. ta je stranka uvijek imala svoje mjesto u Parlamentu, ali vlast nisu željeli, pa ni danas kad im je nude ljevičari.

Yiannis Giokas iz Komunističke partije je rekao: “Komunistička partija kategorički poručuje da nema šanse da uđemo u Vladu sa Syrizom ili da njihovu Vladu podržimo, jer naši se programi razlikuju.”

“Očekuje se da će u Parlament ući i prošle godine osnovana stranka Potami, no nije posve jasno koji je njihov program, osim sto su proeuropski orijentirani. Mnogi upravo tu stranku vide u koaliciji sa Syrizom”, javlja Hrga.

Izvor: Al Jazeera