Sjeverna Koreja traži istragu zločina CIA-e

Zahtjev je iznio So Se Pyong, ambasador Demokratske Narodne Republike Koreje pri UN-u u Ženevi (Reuters)

Sjeverna Koreja je pozvala Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava da istraži optužbe o torturi koju su počinili pripadnici Središnje obavještajne agencije (CIA) nad osumnjičenima za terorizam, a koje su iznesene u nedavno objavljenom izvještaju američkog Senata.

Potez koji je objavio So Se Pyong, veleposlanik Demokratske Narodne Republike Koreje pri UN-u u Ženevi, stavlja dodatni pritisak na odnose te države s Washingtonom, nakon optužbi SAD-a da je Pjongjang stajao iza cyber-napada na producentsku kuću “Sony Pictures”.

So je na konferenciji za novinare rekao da “zločini koji se tiču torture CIA-e” trebaju biti stavljeni na dnevni red Vijeća UN-a za ljudska prava koje se sastaje od 2. do 27. ožujka, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

S. Koreja zahtijeva službenu raspravu

“Danas sam, također, poslao pismo predsjedniku Vijeća za ljudska prava sa zahtjevom za službenu raspravu kada je riječ o slučaju CIA-e na idućoj sjednici, uključujući formiranje nezavisne komisije koja bi imala mandat da provede detaljnu istragu zločina koji se tiču torture CIA-e”, dodao je So.

Američka kompanija “Sony Pictures” bila je u prosincu meta hakerskog napada zbog filma “Intervju”, komedije o zavjeri CIA-e da izvrši atentat na sjevernokorejskog lidera.

Sjeverna Koreja je demantirala da stoji iza napada.

Izvor: Agencije