Pešmerge tvrde da su ubili 200 boraca ISIL-a u Mosulu

Pešmerge vojnu operaciju provode zajedno s američkom koalicijom (Reuters)

Kurdske snage Pešmergi ubile su najmanje 200 boraca grupe Islamska država Irak i Levant tokom opsežne akcije na sjeveru iračkog grada Mosula, potvrdio je visoki zvaničnik Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Mesrur Barzani, prenosi Anadolija.

Barzani, sin predsjednika IKBY-a Mesuta Barzanija, na konferenciji za novinare je rekao da akcija protiv ISIL-a još traje.

Prema njegovim riječima, kurdske snage Pešmergi su po naredbi Mesuta Barzanije pokrenule opsežnu akciju istočno i zapadno od Mosulske brane.

“Neprijatelju smo zadali težak udarac. Na ratištu je ostalo preko 200 tijela koja pripadaju teroristima. Gubitaka i ranjenih je bilo i s naše strane”, rekao je on.

Barzani je naglasio kako je opsežna akcija vođena na području dugom 40 i širokom oko 15 kilometara, odnosno u regiji koja se prostire na 480 kvadratnih kilometara.

Kurdske Pešmerga snage su pokrenule veliku vojnu operaciju u sjeverozapadnom Iraku, koja je uslijedila nakon nedavnih pokušaja da se probije linija fronta u blizini Tal Afara, uporišta grupe ISIL.

ISIL uzvraća vatru

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr u srijedu se javila iz područja u blizini brane u Mosulu da su zapovjednici Pešmergi uvjereni u pozitivan ishod operacije, iako znaju da bi ona mogla potrajati.

“Vojnu operaciju provode zajedno s američkom koalicijom. Od ranih jutarnjih sati se mogu vidjeti koalicioni avioni kako bombardiraju položaje ISIL-a”, izvijestila Khodr.

“Ranije tokom jutra nije bilo otpora ISIL-a, ali sada borci ISIL-a odgovaraju na napade. Uzvraćaju vatru i pružaju jak otpor te ispaljuju minobacačke granate na položaje Pešmergi.”

Zapovjednici Pešmergi na terenu su kazali Al Jazeeri da je njihov cilj da zauzmu stratešku teritoriju, čime bi se prekinule ISIL-ove vitalne linije snabdijevanja.

Uspješno odsijecanje linija snabdijevanja bi značilo da borci ISIL-a više neće moći opskrbljavati irački grad Mosul iz svojih uporišta u Siriji..

Izvor: Al Jazeera i agencije