Mubarakovi sinovi idu na uvjetnu slobodu

Egipatski apelacioni sud 13. januara poništio je presudu za korupciju kojom je Hosni Mubarak bio osuđen na tri godine zatvora (AP)

Kazneni sud u Egiptu donio je odluku o uvjetnom puštanju na slobodu dvojice sinova bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji se terete za pronevjeru proračunskog novca koji je bio predviđen za izgradnju predsjedničke palače, prenosi Anadolija.

Egipatski sud je naredio oslobađanje sinova svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, dok se čeka ponovno suđenje za korupciju, izjavio je u četvrtak njihov odvjetnik za agenciju Reuters.

Odvjetnik Farid el Deeb nakon toga je naveo da to znači da bi Alaa i Gamal Mubarak trebali biti na slobodi jer im se ne sudi ni u jednom drugom slučaju.

Egipatski apelacijski sud 13. siječnja poništio je presudu za korupciju kojom je Hosni Mubarak, u procesu poznatom kao “slučaj predsjedničke palače”, bio osuđen na tri godine zatvora.

Hosni Mubarak je služio kaznu u vojnoj bolnici u Kairu, a protiv njega bi trebao biti pokrenut novi sudski postupak zbog korupcije.

Druge kazne

Sudski izvori tada su potvrdili da je on sada slobodan, budući protiv njega ne postoji pravomoćna presuda.

U svibnju je, zajedno sa sinovima Alajom i Gamalom, bio osuđen na tri godine zatvora zbog krađe državnog novca, ukupno 10 milijuna eura, radi renoviranja obiteljskih imanja.

Mubarakovi sinovi su osuđeni na po četiri godine zatvora.

U odvojenom postupku, koji je vođen protiv Hosnija Mubaraka po optužnici da je umiješan u ubijanje prosvjednika tijekom ustanka 2011. godine, bivši egipatski predsjednik je oslobođen.

Odluka suda izazvala je prosvjete diljem Egipta, pri čemu je najmanje dvoje ljudi poginulo, a devetero je bilo ozlijeđeno kada su snage sigurnosti suzavcem i gumenim mecima napale prosvjednike okupljene na trgu Tahrir – simboličnom mjestu na kojem je pokrenut ustanak u kojem je bio svrgnut Mubarak.

Hosni Mubarak je svrgnut sa vlasti u veljači 2011. godine, nakon skoro 30 godina vladavine.

Izvor: Agencije