Dvije godine da se ISIL izbaci iz Iraka

Saveznici su još uvijek daleko od mogućnosti da pokrenu sveobuhvatniju kopnenu ofanzivu (EPA)

Međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL) možda će trebati do dvije godine da iz Iraka protjera tu skupinu, jer su iračke snage mjesecima daleko od pokretanja prave borbene operacije, upozorio je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Govoreći u Londonu kao domaćin skupa 22-člane koalicije, predvođene SAD-om, Hammond je kazao da će zadatak istjerivanja ISIL-a iz Iraka biti polagan te da su iračke snage sve bolje, ali još uvijek daleko od mogućnosti da pokrenu sveobuhvatniju kopnenu ofenzivu.

“To se neće moći učiniti za tri ili šest mjeseci. Trebat će godina ili dvije da se ISIL izbaci iz Iraka, a mi radimo sve što treba učiniti da preokrenemo situaciju”, izjavio je Hammond.

Podrška iračkoj vojsci

 Na sastanku je dogovoreno da će se nanovo opremiti iračke vojne snage, kako bi potisnule  borce ISIL-a iz te države.

John Kerry, američki državni tajnik, tvrdi da je ISIL izgubio početnu silu, te da su vojne snage na tlu, potpomognute s više od 2.000 zračnih napada, uspjele osloboditi 700 kilometara kvadratnih iračkog teritorija. 

Također se razgovaralo kako spriječiti regrutiranje ljudi koji se samovoljno idu boriti na strani ISIL-a.

Irački vojnici uskoro bi trebali biti opremljeni i američkim jurišnim puškama M16.

”Kada govorimo o potencijalnim stranim borcima koji dolaze iz Velike Britanije, tu je višeslojni pristup. Moramo identificirati ljude koji su riskantni, da bi mogli otići u Siriju i Irak, odvratiti ih od tog postupka. Ako nastave tim putem, moramo se osigurati da imamo moć i sposobnost, koje imamo, da ih spriječimo na izlasku. Moramo razgovarati s našim partnerima u Europi jer mnogi na ratišta odlaze kroz više točaka u Europi”, rekao je Hammond.

Kerry je kazao kako saveznici pokušavaju ”sagraditi učinkovite kapacitete”.

”S mnogo toga smo već započeli. Posljednjih mjeseci vidjeli smo kako ISIL definitivno gubi pokretnu silu u Iraku. I dok se oni hvale da je na nekim područjima četvero  ili petero osoba odlučilo da im se pridruži, to ne predstavlja napredak na liniji fronte. Gradimo kapacitete da se Irak sam obrani”, rekao je Kerry.

Izvor: Al Jazeera i agencije