SAD: Ruski plan za Ukrajinu je okupacijski

Vojnicima podršku pruža teško naoružanje, kazao je Porošenko (EPA)
Vojnicima podršku pruža teško naoružanje, kazao je Porošenko (EPA)

Na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o borbama na istoku Ukrajine, američka ambasadorica Samantha Power nazvala je ruski prijedlog za rješenje sukoba okupacijskim.

”Ovim planom bi bili legitimizirano separatističko osvajanje teritorija u septembru kao i prisustvo ruskog osoblja i opreme na ukrajinskoj teritoriji”, rekla je Power.

”Uklonimo veo s Putinovog mirovnog plana i nazovimo ga onim što on jeste – ruskim planom okupacije”, dodala je.

Istvoremeno, ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine sastali su se u srijedu navečer na mirnovnim pregovorima u Berlinu.

“Samo se mogu nadati i pozvati sve strane na konstruktivne pregovore kako bi postigli rezultat i da nas to približi ne samo prekidu vatre, već odlučnom napretku u provođenju sporazuma iz Minska”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, prije početka sastanka.

“Ta situacija ne može trajati”, zaključio je Steinmeier o patnjma naroda u područjima sukoba i štetama koje podnose Ukrajina i Rusija.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je ranije na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu da se na ukrajinskoj teritoriji nalazi 9.000 ruskih vojnika i pozvao Rusiju da ih povuče.

U govoru u švicarskom zimovalištu Davosu, Porošenko je rekao da podršku vojnicima pruža teško naoružanje poput tenkova i topovskih baterija, prenosi Hina.

“Ako to nije agresija, šta jest?”, upitao je ukrajinski predsjednik i pozvao Moskvu da se pridržava mirovnog plana i sarađuje u kontroli dugačke granice s Ukrajinom te da povuče ruske snage.

Ukrajinska vojska također je objavila da Rusija gomila snage na istoku Ukrajine i da su se napadi proruskih separatista pojačali, jer pokušavaju osvojiti što više teritorije pod Vladinom kontrolom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dalje tvrdi da Rusija nije vojno uključena u sukob na istoku Ukrajine u kojem je dosad poginulo više od 4.800 ljudi.

“Svaki put kažem: ako nešto tvrdite s takvom uvjerenošću, pokažite dokaze. Ali niko ne može pokazati dokaze, ili to ne želi”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

“Stoga, prije nego zatražite od nas da nešto prestanemo raditi, molim Vas da pokažete dokaze da to radimo”, naglasio je šef ruske diplomatije.

Obećanja separatista

Lavrov je, ipak, priznao da proruski separatisti drže pod svojom kontrolom veću teritoriju od one predviđene mirovnim sporazumom iz Minska, ali je naglasio da je dobio uvjeravanja separatističkih čelnika da su se spremni povući na demarkacijsku liniju dogovorenu prošlog septembra u Minsku, prenosi Reuters.

Kijev je separatiste optužio da su zauzeli 500 kvadratnih kilometara teritorije više od dogovorene.

“Iskoristili smo naš utjecaj na separatiste i oni su se složili”, rekao je Lavrov.

Zatražio je i da Ukrajina odmah prestane s napadima i povuče teško oružje s prve linije fronta.

Generalni sekretar OSCE-a Lamberto Zannier upozorio je da bi ukrajinska kriza mogla da preraste u širi sukob pošto, kako je rekao, situacija nije sasvim pod kontrolom.

Protekle noći, u granatiranju Donjecka, na istoku Ukrajine, ubijeno je pet, a ranjeno 29 civila, prema saopćenju lokalnih vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO