Egipat: Štrajkač glađu na ivici života

Mohamed Soltan, sin zatvorenog vođe Muslimanske braće, uhapšen je u augustu 2013. godine

Piše: Ehab Zahriyeh

Egipatko-američki štrajkač glađu Mohamed Soltan na fotografiji objavljenoj na socijalnim medijima u utorak prikazan je kako krvari iz usta, što je očigledno pogoršanje negovog zdravlja u egipatskom zatvoru.

Soltan, sin zatvorenog vođe Muslimanske braće, uhapšen je u augustu 2013. godine, tokom poziva na okupljanje za ponovno vraćanje zbačenog predsjednika Muhameda Mursija.

Soltan je optužen za prekršaje povezane s terorizmom, uključujući postavljanje sobe za operacije na Trgu Rabaa al-Adawiya tokom višesedmičnih protesta prije nego što su sigurnosne snage upale na Trg 14. augusta.

Pri njegovom pojavljivanju na sudu, u januaru 2014. godine, egipatski državni tužilac nije predstavio dokaze o sobi za operacije protiv njega, izvijestio je Washington Post.

Pojačane metode mučenja

Ipak, sudija je odlučio produžiti pritvor za 27-godišnjaka, a Soltan je odgovorio stupanjem u štrajk glađu.

Soltanova porodica je u saopćenju navela da “mole Mohameda da prekine štrajk, zbog njegovog groznog stanja, pojačanih metoda za mučenje koje se koriste protiv njega i priče o pokušaju samoubistva koju guraju vlasti”.

“Mohamed odbija prekinuti štrajk” ali je pristao da uzme značajnu količinu tekućine, uključujući mlijeko i med, kazala je porodica.

Soltan je u sudnicu u Kairu u maju 2014. godine unesen na nosilima, 100 dana nakon što je počeo štrajk.

Izgledao je iscrpljen i izgubio je najmanje trećinu svoje težine.

Tokom pojavljivanja na sudu objasnio je zašto odbija da jede: “Zato što je štrajk jedino mirno rješenje koje mi je ostalo da pružim otpor nepravdi i ugnjetavanju, jer stav ili misao ili čak simpatija nije zločin.”

“Zato što odbijam odbaciti bilo koji dio mog egipatskog ili američkog identiteta, zato što volim ovu zemlju, bez obzira ko mi čini loše, i također volim Ameriku”, dodao je.

Kratko nakon ročišta u maju, Soltanov brat Omar kazao je da su mu doktori rekli da Soltan “može umrijeti svakog dana, jer je njegova krv u tako lošem stanju da, ako dođe do neke povrede, može iskrvariti do smrti.”

‘Padao u komu…’

“U oktobru 2014. godine Soltan je odveden u bolnicu u Kairu, nakon što je izgubio svijest i krvario iz usta i nosa.

Doktori u zatvoru Tora rekli su mu – “ako umreš ovdje, napisat ćemo da je bilo samoubistvo”, izjavila je tada porodica.

“Optužbe protv njega ne formiraju poznate krivične prekršaje”, saopćio je Amnesty International tog mjeseca.

U decembru 2014. godine zvaničnik američkog State Departmenta kazao je Al Jazeeri: “Sjedinjene Države tražile su oslobađanje gospodina Soltana na humanitarnim osnovama… Ostajemo duboko zabrinuti zbog zdravlja gospodina Soltana i poznati su nam izvještaji da je nedavno padao u komu i izlazio iz nje.”

“Istražujemo ove izvještaje i nastavit ćemo pružati gospodinu Soltanu moguće konzularne usluge”, navodi se u izjavi State Departmenta.

Izvor: Al Jazeera