Boko Haram preuzeo odgovornost za masakr u Nigeriji

'Pobili smo stanovnike Bage', potvrdio je Abubakar Shekau, vođa Boko Harama (AP)

Vođa nigerijskog pokreta Boko Haram Abubakar Shekau preuzeo je odgovornost za masovni napad na grad Baga, na sjeveroistoku Nigerije, i u videosnimku postavljenom na internetu zaprijetio napadima na Niger, Čad i Kamerun.

“Pobili smo stanovnike Bage. Zaista smo ih ubili, kao što nam je, u svojoj knjizi, naložio naš gospodar”, rekao je Shekau u 35-minutnom videosnimku postavljenom na servisu YouTube.

U direktnoj poruci susjedima Nigerije, Shekau je dodao: “Kraljevi Afrike, kasnite! Izazivam vas da me napadnete, makar i sad. Spreman sam.”

Pripadnici Boko Harama zauzeli su 3. januara jednu vojnu bazu u Bagi i, prema izjavama svjedoka, ubili mnogobrojne civile narednih dana.

‘Najsmrtonosniji masakr’

Nigerijska vojska je potvrdila kako je ubijeno 150 ljudi, uključujući i pripadnike Boko Harama.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, međutim, kaže da razgovori sa svjedocima ukazuju da je prošle sedmice ubijeno stotine civila.

Amnesty je ranije naveo da ima izvještaje po kojima je čak 2.000 ljudi ubijeno te ocijenio kako je riječ o “najsmrtonosnijem masakru” u historiji postojanja Boko Harama.

U međuvremenu su o stanju u Nigeriji telefonom razgovarali američki predsjednik Barack Obama i njegov francuski kolega Francois Holande te su pružili podršku regionalnoj strategiji u borbi s Boko Haramom.

Izvor: Agencije