Papandreou otvoren za saradnju sa Syrizom

George Papandreou, koji je bio premijer od 2009. i 2011. godine, treće je koljeno najuglednije političke dinastije u Grčkoj (Reuters)

Bivši grčki premijer George Papandreou izjavio je kako je njegova novoformirana partija otvorena za alijansu sa Syrizom ako ta ljevičarska stranka pristane da, poslije općih izbora u nedjelju, bude održan referendum o reformama.

Papandreou, koji je bio premijer između 2009. i 2011. godine, treće je koljeno najuglednije političke dinastije u Grčkoj, a sada se priprema za povratak na političku scenu, pošto je prije tri godine raskinuo veze s Panhelenskim socijalističkim pokretom (PASOK), koji je pre četiri decenije osnovao njegov otac.

Smatra se da će njegova nova partija Pokret demokratskih socijalista “odvući” glasove levičara na izborima 25. januara i učestvovati u postizbornom procesu ako pređe prag od tri posto neophodnih za ulazak u Parlament, navela je agencija Reuters.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Papandreouova stranka ispod cenzusa, ali je on ubijeđen da će ući u Parlament.

Papandreou je, u intervjuu britanskoj agenciji, odbacio mogućnost alijanse s vladajućom Novom demokratijom, navodeći da premijer Antonis Samaras, njegov bivši cimer na bostonskom koledžu s početka 1970-ih godina, nije uspio provesti reforme.

Izbori 25. januara

Ipak, spreman je na saradnju sa Syrizom, ako ona bude poštovala određene uslove, kao što je referendum.

“Sve potpuno zavisi od toga za šta se Syriza bude zalagala”, istakao je Papandreou.

Opoziciona ljevičarska partija Syriza, koja se protivi međunarodnom programu privrednog oporavka Grčke, povećala je za 4,6 posto prednost u odnosu na vladajuće konzervativce (Novu demokratiju), manje od sedmicu dana uoči vanrednih izbora u toj državi, pokazala je najnovija anketa.

Prema ovoj anketi, Syrizi bi pripalo 33,1 posto glasova birača, dok bi konzervativci premijera Samarasa dobili 28,5 posto, prenosi Reuters.

Prethodna anketa, objavljena 13. januara, pokazala je da Syriza ima prednost od tri procenta u odnosu na Novu demokratiju.

Samaras je sazvao prijevremene izbore za 25. januar, pošto Parlament nije izabrao predsjednika države ni u trećem krugu glasanja.

Izvor: Agencije