Avion AirAsije se vinuo velikom brzinom prije pada

Avion se podignuo 2.000 metara u minuti, što je neuobičajena brzina za putnički avion (Reuters)

Indonezijski ministar prometa kazao je da je avion kompanije AirAsia, koji je 28. decembra pao u more sa 162 osobe, podignuo u visinu pretjeranom brzinom, a zatim je izgubio ravnotežu i pao.

“U zadnjim minutama, avion se podignuo brzinom višom od normalne. (…) Odjednom je prešao graničnu brzinu kojom se mogao dignuti. Zatim je izgubio ravnotežu”, izjavio je ministar transporta Ignasius Jonan navodeći radarske podatke, prenosi Hina.

Avion se podignuo 2.000 metara u minuti, što je neuobičajena brzina za putnički avion. “Rijetkost je i za borbeni avion”, rekao je on.

Međutim, agencija AFP prenosi da su stručnjaci opovrgnuli njegove riječi te navode da se “lovac” koji leti na 10.000 metara visine može podignuti visinom od 10.000 stopa u minuti (što je 2.000 metara).

Na letu QZ8501 iz indonezijskoga grada Surabaye za Singapur pilot je zatražio dopuštenje da se podigne u visinu zbog prijetećih oblaka, no zračna kontrola to mu nije odmah dopustila jer je zračni koridor bio jako prometan. Zatim je avion pao u more.

Crne kutije

Ronioci su izvukli dosad 53 tijela i dvije crne kutije. U ponedjeljak je Odbor za sigurnost nacionalnog prometa preslušao snimke, no u utorak je odbio javnosti iznijeti sadržaj crnih kutija.

Samo je kratko rekao da nema nikakvih naznaka terorističkog napada.

“Nismo čuli nijednu drugu osobu (osim pilota), nikakvu eksploziju”, izjavio je istražitelj Nurcahyo Utomo.

Istraga se fokusira na “eventualna oštećenja aviona i ljudski faktor”.

U izvještaju objavljenom početkom januara, Nacionalna meteorološka agencija objavila je da su vremenski uvjeti bili nepovoljni i da je mraz mogao izazvati pad aviona koji je naišao na oblake i temperature od – 80 do -85 stepeni Celzija. Stručnjaci dvoje u tu meteorološku hipotezu.

U nesreći je poginulo 155 državljana Indonezije, francuski kopilot, tri državljana Južne Koreje i po jedan državljanin Velike Britanije, Malezije i Singapura.

Izvor: Agencije