Austrija: Udvostručen broj istraga

U proteklih 11 godina u Austriji je vođeno 269 istražnih postupaka, sa samo sedam sudskih procesa (EPA)

Broj istraga zbog terorističkog udruživanja prošle se godine u Austriji udvostručio, pokazuje statistika pravosuđa, a prenosi bečki Der Standard.

U prošloj godini vođen je čak 71 istražni postupak zbog sumnje u terorističko udruživanje, dok je godinu ranije taj broj iznosi 31, navodi bečki dnevnik, dodajući kako su održana samo četiri sudska procesa.

Značajan rast istražnih postupaka na osnovu članka Kaznenog zakona o terorističkom udruživanju stručnjaci objašnjavaju novim fenomenom “stranih ratnika”, odnosno osoba koje iz Austrije idu kao borci na strana ratišta.

“Većina svih tih postupaka ima islamističku pozadinu”, tvrdi Christian Pilnacek iz austrijskog Ministarstva pravosuđa.

Malo sudskih procesa

Objašnjava i razloge tako malog broja sudskih procesa, navodeći činjenicu da je dokazivanje veoma teško, ali i to što su se mnogi optuženi sklonili u ratnim područjima.

Pilnacek je dodao i kako se ne radi samo o postupcima protiv pojedinaca, već je često odmah vođena istraga protiv više osoba.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa ukupno su 24 od 71 slučaja iz 2014. godine i dalje otvorena.

Od 2003. godine broj postupaka za kazneno djelo terorističkog udruživanja porastao je s tri na 71, te je u proteklih 11 godina bilo ukupno 269 istražnih postupaka, sa samo sedam sudskih procesa.

Do 10 godina zatvora je predviđena kazna za kršenje Kaznenog zakona po optužbi za pridruživanje terorističkoj organizaciji.

Oduzimanje putovnica

Ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz predložio je da se osumnjičenima za teroristička dijela širom Europske unije oduzme putovnica još prije nego što krenu na strana ratišta.

Takvom inicijativom, objasnio je, želi spriječiti osobe koje podržavaju Islamsku državu Irak i Levant da stignu u Irak ili Siriju.

“Ne smije se dozvoliti da europski državljani ubijaju u Iraku ili Siriji”, poručio je Kurz dodajući da Europa mora jedinstveno djelovati u oduzimanju putovnica.

Naveo je i kako u Austriji postoji mogućnost za oduzimanje putovnica te ukazao kako ona treba biti i korištena.

Naime, Austrija ima mogućnost da osobama s dvije putovnice oduzme austrijsku, ako sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu.

Kod osoba koje imaju samo austrijsku putovnicu to još nije moguće i prema Kurzovoj ideji o tome treba razgovarati.

Izvor: Agencije