Ograničeni napredak u nuklearnim pregovorima

Sve strane složile su se da je potrebno pojačati napore kako bi se do kraja marta postiglo 'političko razumijevanje' (AFP)
Sve strane složile su se da je potrebno pojačati napore kako bi se do kraja marta postiglo 'političko razumijevanje' (AFP)

Predstavnici Irana i velikih sila ponovno će se sastati sljedećeg mjeseca kako bi pokušali prevladati razlike oko nuklearnog programa Teherana, pošto je na pregovorima održanima u nedjelju u Ženevi postignut tek “ograničeni” napredak, rekli su diplomati.

Sve strane složile su se da je potrebno pojačati napore kako bi se do kraja marta postiglo “političko razumijevanje”, s izgledima da se do dogovorenog krajnjeg roka, 30. juna, usaglasi konačan sporazum o iranskom nuklearnom programu.

“Raspoloženje je bilo vrlo dobro, ali čini mi se da nismo postigli veliki napredak”, rekao je francuski pregovarač Nicolas de la Riviere po završetku pregovora u misiji Evropske unije u Ženevi.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Arakchi kazao je da su pregovori, u kojima, osim Irana, učestvuju predstavnici SAD-a, Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Njemačke, bili “dobri” i “opsežni”.

Dolazak Kerryja

“Razmotrili smo sva pitanja i imali smo vrlo ozbiljne pregovore, koji su nalikovali poslovnim pregovorima. Još pokušavamo premostiti jaz između dviju strana”, rekao je Arakchi.

Pregovori, održani na nivou političkih direktora, zaokružili su pet dana intenzivnih diplomatskih napora za rješavanje iranskog nuklearnog spora u Ženevi i Parizu, koji su uključili i višesatne sastanke američkog državnog sekretara Johna Kerryja i iranskog šefa diplomatije Javada Zarifa.

Svjetske sile nadaju se da će uvjeriti Iran da ograniči svoj nuklearni program, za koji Zapad pretpostavlja da predstavlja pokušaj razvoja atomskog oružja, u zamjenu za postupno smanjenje ekonomskih sankcija.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi isključivo u miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO