Kijev: Stotine ruskih vojnika u Ukrajini

U granatiranju Donjecka poginule su najmanje dvije osobe u vrijeme kada su ukrajinske vlasti objavile da je 700 ruskih vojnika ušlo u Ukrajinu, prenose agencije.

Ljekar i petero pacijenata je povrijeđeno u artiljerijskoj paljbi u Donjecku, kazali su zvaničnici pobunjenika i svjedoci, prenosi AFP.

Prethodno su ukrajinske vlasti navele da su dvije grupe ruskih vojnika, njih ukupno oko 700, ušle u ponedjeljak u Ukrajinu u pomoć proruskim pobunjenicima na istoku.

“Jutros su dvije grupe oružanih snaga Rusije prešle granicu u dijelu pod kontrolom pobunjenika”, rekao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko.

U Ukrajini je proglašena djelimična mobilizacija, dok rusko Ministarstvo vanjskih poslova poziva Kijev da povuče vojsku.

Rusija odbacuje navode

Ukrajina i zapadne zemlje mjesecima optužuju Rusiju da je rasporedila redovne jednice na istoku te zemlje, u kojoj traje oružani sukob s proruskom pobunom u kojem je od početka u aprilu prošle godine poginulo više od 4.800 ljudi.

Prema posljednjim procjenama Kijeva, više od 8.500 vojnika ruske vojske nalazi se na separatističkom istoku zemlje od sredine januara.

Rusija stalno negira bilo kakvu upletenost u sukob u susjednoj zemlji.

Izvor: Agencije


Povezane

Na jugoistoku Ukrajine i dalje se vode borbe.U granatiranju Donetska poginule su najmanje dvije osobe, javljaju agencije.U Ukrajini je proglašena djelomična mobilizacija, dok rusko Ministarstvo vanjskih poslova poziva Kijev da povuku vojne trupe. 

Oružani sukobi na istoku Ukrajine koče ekonomski oporavak te zemlje. Inflacija nekontrolirano raste, a domaća valuta je u posljednjih godinu izgubila polovicu svoje vrijednosti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO