EU pozvala arapske zemlje na savez protiv terorizma

Evropska unija pozvala je, sa sastanka ministara vanjskih poslova u Briselu posvećenog sigurnosnoj situaciji, na uspostavljanje antiterorističkog saveza sa arapskim zemljama kako bi se unaprijedila saradnja i razmjena informacija poslije napada u Evropi.

Šefica vanjske politike EU-a Federica Mogherini izjavila je da je Evropi potreban “novi savez”.

“Potrebno je da ojačamo način na koji sarađujemo”, rekla je Mogherini.

Pojedini ministri ukazali su na značaj saradnje sa muslimanskim zemljama, umjesto da im se pripisuje krivica za probleme.

“Te zemlje će i dalje biti na prvoj liniji fronta i moramo blisko sarađivati sa njima da bismo zaštitili i njih i države EU-a”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond.

Razmjena informacija ključna

Šef belgijske diplomatije Didiee Reynders rekao je kako policijske racije u njegovoj zemlji prošle sedmice radi razbijanja mreže stranih boraca pokazuju da je razmjena informacija ključna za uspjeh.

Mnogi ministri rekli su da nema brzog rješenja za problem stranih boraca i da je realan odgovor u tome da se doprinese rješavanju sukoba u Siriji i Iraku.

“To je ono što će donijeti dugoročnu stabilnost i bezbjednost u ovaj region i što će riješiti korijenske uzroke terorizma i radikalizacije”, rekla je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom.

Rasprava o sankcijama Rusiji

Evropski ministri raspravljali su i o Rusiji jer se bliži rok kada prvi val sankcija protiv Rusije prestaje važiti, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

”Na ovu godišnjicu potrebno je napraviti reviziju i donijeti odluku da li produžiti sa sankcijama ili ih početi ukidati”, javlja Drlja.

Zemlje članice EU-a su podijeljene. Jedna grupa zagovara novi pristup, a druga da se nastavi sa politikom sankcija.

Bez obzira na različite stavove, zemlje članice ne odustaju od stava da je prije odluke o sankcijama nužno vidjeti promjene na terenu.

Zahtijeva se povlačenje ruskih snaga s ukrajinske teritorije i oslobađanje talaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO