Vrhunac pregovora Irana i velesila

Ovi ženevski pregovori su vrhunac petodnevnih razgovora uključujući i dugi susret Johna Kerryja i Mohammada Javada Zarifa (AFP)

Iran i svjetske sile susreli su se u nedjelju u Ženevi kako bi razmotrili razlike u stajalištima o iranskom nuklearnom programu dok američka administracija lobira kako bi spriječila nove sankcije protiv Islamske Republike.

Ženevski pregovori na razini političkih ravnatelja su vrhunac petodnevnih razgovora u tom švicarskom gradu i Parizu, uključujući i dugi susret između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa.

Helga Schmid, EU-ova političkička ravnateljica, predsjeda razgovorima iza zatvorenih vrata u diplomatskoj misiji EU-a u Ženevi, a sudjeluju dužnosnici iz Irana te Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Sjedinjenih Država, prenosi Hina.

Razmatranje unaprijeđenja procesa

Wendy Sherman, obnašateljica dužnosti zamjenice državnog tajnika, predvodi američko izaslanstvo, dok Iran predstavlja zamjenik ministra Abbas Araqchi. Nijedno od njih nisu se obratili novinarima po dolasku.

“Danas trebamo razmotriti kamo su nas doveli razni sastanci i kako ovo možemo unaprijediti”, rekao je jedan diplomat agenciji Reuters govoreći uz uvjet da ostane neimenovan.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak kongresnike da ne pokušavaju uvesti nove sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa rekavši kako bi to poremetilo diplomatske pregovore i povećalo vjerojatnost vojnog sukoba s Teheranom.

Rok za konačni sporazum 30. lipnja

Pregovarači nisu u studenom uspjeli u samonametnutom roku postići dogovor za koji se smatra da je ključan za izbjegavanje šireg rata na Bliskom istoku.

Novi rok za konačni sporazum je 30. lipanj, ali se dužnosnici nadaju dogovoriti ključne parametre do kraja ožujka. Među ključnim pitanjima je buduća razina obogaćivanja urana u iranskom nuklearnom programu.

Velike sile se nadaju uvjeriti Iran da ograniči svoj nuklearni program, za koji Zapad smatra da mu je cilj razvitak atonmskog oružja.

Iran tvrdi da je program namijenjen isključivo miroljubivim civilnim ciljevima.

Izvor: Agencije