Ukrajina: Masovni napad na separatiste

Najmanje šest osoba je poginulo, uključujući četvoricu ukrajinskih vojnika, u kontraofanzivi protiv proruskih snaga koje se bore za kontrolu nad aerodromom u Donjecku, javila je u nedjelju agencija Tanjug.

Ukrajina je u subotu uputila desetak tenkova, a teško granatiranje i danas potresa ovaj grad, prenose agencije i navode kako je poginulo najmanje šest osoba, uključujući četvoricu ukrajinskih vojnika, da su uništene brojne zgrade, a dijelovi donjecke oblasti su bez struje.

Većina detonacija dopire iz područja oko aerodroma, ali neke se čuju i iz oblasti bliže centru grada, čiji zvaničnici prijavljuju velika oštećenja građevina, infrastrukture i saobraćajnica.

Javni prijevoz je obustavljen, a prodavnice su zatvorene u dijelovima Donjecka. Prema izjavi jednog stanovnika tog grada, u granatiranju je oštećena i dječja bolnica kilometrima udaljena od aerodroma.

Poginulo je i dvoje građana. Ukupan broj žrtava od četvrtka do danas je dostigao 23, među kojima je 13 ukrajinskih vojnika.

Izmješteni ranjenici

Proruske snage su u jednom trenutku tvrdile kako su u potpunosti osvojile aerodrom, oko kojeg se borbe vode mjesecima, što po svemu sudeći nije bilo tačno.

Proklamovani cilj ukrajinskog tenkovskog napada je potiskivanje proruskih snaga i otvaranje koridora za evakuaciju ukrajinskih ranjenika.

„Ukrajinske snage su dobile naređenje i masovno su otvorile vatru protiv poznatih položaja separatista“, napisao je na svojoj Facebook stranici jedan od savjetnika ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka Jurij Birjukov, koji se nalazi u blizini fronta.

Birjukov je dodao kako je Ukrajina do danas pokazivala da podržava i da je za primirje.

„Željeli smo da se problem na istoku riješi mirnim putem. Ali sad ćemo pokazati šta smo u stanju napraviti“, poručio je on, te dodao kako su dva poginula i 20 ranjenih vojnika tokom sinoćnjih sukoba na aerodromu u Donjecku izmješteni iz regije.

Masovna operacija

Prema današnjem saopćenju ukrajinskog armijskog glasnogovornika Andrija Lisenka, snage Ukrajine su noćas pokrenule „masovnu operaciju“ i preuzele su gotovo cjelokupno područje aerodroma, čime su borbene linije oko njega samo vraćene na prethodni status quo tako da, po Lisenku, ukrajinska vojska nije prekršila mirovni plan dogovoren u septembru u Minsku s Rusijom i proruskim liderima u Istočnoj Ukrajini.

S druge strane, Centar za borbu protiv terorizma saopćio je da su proruski separatisti tokom posljednja 24 sata 69 puta prekršili primirje.

Mirovni pregovori su u međuvremenu u zastoju. Odloženi su planirani razgovori predstavnika Rusije, Ukrajine i OSCE-a, za protekli petak u Minsku.

Otkazan je i samit lidera Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, koji je želio organizirati ukrajinski predsjednik Porošenko.

Bilo je najava da se taj sastanak održi krajem januara, ali je njemačka kancelarka Angela Merkel istakla kako on nema svrhe ukoliko se nastave borbe.

Izvor: Agencije