Syriza želi osloboditi Grčku dugova

Za hroničnu recesiju u eurozoni okrivljene su mjere štednje, nigdje u toj mjeri kao u Grčkoj koja je ostala bez četvrtine svoje ekonomije zbog Vladinih rezova. Očekuje se da će za dvije sedmice glasači u ovoj zemlji zato kazniti Vladu.

No, još su skeptični u vezi s mogućom alternativom – ljevičarskom partijom Syrizom.

Alexis Tsipras je čovjek kojeg mnogi vide kao budućeg premijera Grčke. Ključna platforma njegove kampanje je: osloboditi građane i državu dugova koje ne mogu izmiriti.

„Vraća se nada onima koji su patili, društvu koje je dovedeno na ivicu siromaštva i očaja. A sada se opustošena Grčka ponovo uzdiže. Teror se završava“, kazao je.

Nepovjerenje građana

Grci trenutno duguju 200 milijardi dolara bankama, poreznicima i socijalnom osiguranju.

Syriza tvrdi da će zamrznuti veći dio privatnog duga kako bi oslobodila resurse kojim bi se ponovo pokrenula ekonomija.

Od eurozone traži da otpiše polovinu od 400 milijardi dolara državnog duga i da omogući plaćanje ostatka kada se zemlja vrati rastu.

Kratkoročno, Syriza će godišnje trošiti 12 milijardi dolara na hranu, struju i zdravstveno osiguranje za najpogođenije krizom.

„Ne vjerujem im. Zar ćemo se samo probuditi dan posle izbora i shvatiti da su svi naši problemi riješeni? Ne bih rekla. Gdje će naći taj novac? I zašto ne sarađuju sa konzervativcima u Vladi nacionalnog jedinstva. Mislim da samo žele moć“, kazala je Popi Giouzelidou, vlasnica jedne prodavnice.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije