Sud u Parizu zabranio antiislamske proteste

PEGIDA je prosvjed otkazala zbog sigurnosti organizatora kojemu se prijeti, ali i sigurnosti drugih sudionika (AP)

Sud u Parizu zabranio je za nedjelju planirane antiislamske prosvjede, a istovremeno je pokret PEGIDA u priopćenju objavljenom putem društvenih mreža naveo da je policija upozorila kako postoje ozbiljne prijetnje na račun jednog od članova organizacijskog odbora prosvjeda te da je zbog toga prosvjed otkazan.

Antislamski prosvjedi koje su danas planirali organizirati ekstremnodesničarski pokreti u Francuskoj zabranjeni su odlukom Upravnog suda u Parizu.

Zabranu organiziranja antiislamskog prosvjeda u ovoj zemlji najprije je donijela pariška policija, nakon čega ju je potvrdio i Upravni sud u francuskoj prijestolnici.

Policija u Parizu kao razlog donošenja ovakve odluke navela je da prosvjed ima “antiislamski sadržaj te da bi kao takav mogao narušiti javni redi i mir u zemlji”, prenosi Anadolija.

Francuski pokreti vjerojatno povezani s PEGIDA-om 

Ekstremnodesničarski pokreti u Francuskoj, poput Pokreta republikanskog otpora (mouvements Résistance républicaine) i Sekularnog odgovora (Riposte laique) za danas su planirali prosvjede pod parolom “Izbacimo islamiste iz Francuske”.

Pretpostavlja se da su ekstremnodesničarski pokreti u Francuskoj koji su planirali današnji prosvjed povezani s njemačkim pokretom Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA).

A masovni prosvjed te ekstremnodesničarske grupe, koji se svakog ponedjeljka održava u njemačkom gradu Dresdenu, otkazan je iz sigurnosnih razloga.

U priopćenju pokreta stoji da je 13. po redu protest ovog pokreta, koji je planiran za ponedjeljak, otkazan iz sigurnosnih razloga.

Navodi se da je policija upozorila da postoje ozbiljne prijetnje na račun jednog od članova organizacijskog odbora prosvjeda te da je zbog njegove, a i sigurnosti drugih sudionika, prosvjed otkazan.

Sastanak u vezi idućeg okupljanja

Njemačka novinska agecnija DPA objavila je da je osoba kojoj su upućene prijetnje Lutz Bachmann, prenosi Anadolija.

Organizatori PEGIDA-inih prosvjeda će biti u kontaktu s policijom tijekom narednog perioda, a bit će održan i sastanak vezan uz organizaciju idućeg okupljanja.

Obzirom da ovog tjedna neće biti prosvjeda na ulicama Dresdena, organizacijski odbor prosvjeda pozvao je sve sudionike da na prozorima svojih domova postave njemačke zastave i zapale svijeće.

Na posljednjim antiislamskim i antiimigrantskim prosvjedima u Dresdenu okupilo se 25.000 ljudi, dok je, s druge strane, više od 100.000 prosvjednika u njemačkim gradovima Leipzigu, Berlinu, Hannoveru, Dusseldorfu i Minhenu prosvjedovalo je protiv PEGIDA-e.

Izvor: Agencije