Ramallah: Jaja i cipele na kanadskog šefa diplomatije

Prosvjednici su nosili Bairdove fotografije i transparente na kojima su mu poručili da nije dobrodošao (Reuters)

Deseci ljutitih palestinskih prosvjednika bacali su u nedjelju u Ramallahu na Zapadnoj obali jaja i cipele na konvoj vozila u kojem je bio šef kanadske diplomacije.

John Baird doputovao je u Ramallah da se sastane s palestinskim kolegom Riadom al-Malkijem.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalao “Baird nisi dobrodošao u Palestinu”, prenosi Tanjug AP.

Aktivisti Fataha, palestinskog lidera Mahmouda Abbasa, pozvali su prethodno na bojkot Bairda, zbog onoga što smatraju proizraelskim stavom Kanade.

Baird je doputovao u regiju na pet dana kako bi se sastao s izraelskim i palestinskim dužnosnicima. U priopćenju on je opisao svoj sastanak s Malikijem kao “srdačan i konstruktivan”, dodavši da je uključio “otvorene i iskrene razmjene u područjima u kojima se razlikujemo u mišljenju”.

Protivljenje palestinskim inicijativama

Kanada se protivila nedavnom nastojanju Palestinaca da se uključe u Međunarodni kazneni sud, kako bi tužili Izrael za ratne zločine.

Ta zemlja, koja zdušno podržava Izrael, se također protivila uspješnom palestinskom nastojanju da unaprijedi svoj status od entiteta promatrača u državu nečlanicu u UN-u 2012. godine.

Prošle godine, tijekom sedmotjednog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 2.200 Palestinaca, što je izazvalo oštru međunarodnu osudu, Kanada je rekla da Izrael ima pravo braniti se i za krvoproliće osudila Hamas, podseća AFP.

Godine 2013. Baird je naljutio Palestince kada se sastao s jednim izraelskim dužnosnikom u anektiranom istočnom Jeruzalemu.

Takve sastanke rutinski izbjegavaju strani diplomati jer bi mogli biti shvaćeni kao priznavanje izraelske aneksije tog dijela grada nakon šestodnevnog rata, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Današnji incident se dogodio nakon sastanka Bairda s Malkijem. Tijekom tog sastanka Baird je upozorio Palestince da ne inzistiraju ni na kakvom diplomatskom planu koji će unaprijed odrediti ishod budućih pregovora s Izraelom.

On je aludirao na palestinska nastojanja da traže međunarodno priznanje nakon kraha mirovnih pregovora u travnju prošle godine.

Dio te strategije je učlanjenje u Međunarodni kazneni sud, kojem Palestinci namjeravaju tužiti Izrael za navodne ratne zločine, čemu se Washington oštro protivi.

Ereket: Zaslužujemo ispriku

“Zatražio sam od ministra da dobro preispita posljedice poduzimanja bilo kakve akcije kontraproduktivne rješenju do kojega bi se došlo pregovorima s državom Izrael”, naveo je Baird u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Kanade.

Nakon odlaska iz Ramallaha, Baird je otišao u Jeruzalem da se sastane s izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom i predsjednikom Reuvenom Rivlinom. 

Palestinski pregovorač Saeb Erekat, koji se nije sastao s Bairdom, objavio je priopćenje u kojem je izrazio ljutnju zbog podrške Kanade Izraelu i njezinim naporima da blokira sve diplomatske inicijative za osiguranje državnosti.

“Žalimo zbog odluke kanadske vlade da stane na pogrešnu stranu povijesti, slijepo podržavajući izraelsku okupaciju i njezinu politiku aparthejda”, naveo je Erekat, dodavši da je Baird “doprinio izraelskom kršenju neporecivih palestinskih prava, uključujući pravo na samoopredjeljenje i sustavno lobirajući protiv svih palestinskih inicijativa.

“Palestinski narod kao i ostale muslimanske i arapske zemlje zaslužuju ispriku od kanadske vlade za godine sustavnih pokušaja da blokira prava palestinskog naroda na svoju državu”, naveo je Erekat.

Izvor: Agencije