Obama za veće poreze najbogatijima

Većim porezima za bogate građane i finansijske institucije, Obama u 10 godina želi osigurati dodanih 320 milijardi dolara budžetskih prihoda (AP)

Američki predsjednik Barack Obama predložit će izmjene poreznog sistema Sjedinjenih Američkih Država prema kojima bi najbogatiji građani i finansijske institucije plaćali poreze po većoj stopi nego do sada. Istovremeno bi se porezno rasteretila srednja klasa, prenose agencije.

Ovaj prijedlog, kojeg da bi stupio na snagu moraju prihvatiti članovi Republikanske stranke u Kongresu i Senatu, Obama će prezentirati u utorak u tradicionalnom godišnjem obraćanju javnosti u kojem predsjednik SAD detektira stanje nacije, javlja Washington Post.

Većim porezima za bogate građane SAD i finansijske institucije, Obama u narednih 10 godina želi osigurati dodanih 320 milijardi dolara budžetskih prihoda. Porez na dobit i dividendu Obama želi povećati na 28 posto, te uvesti dodatne poreze koje bi moralo plaćati stotinjak najvećih banaka i ostalih američkih financijskih institucija.

Teret za jedan posto

Srednju klasu Obama planira rasteretiti olakšicama za male poduzetnike, te reformom zahvaljujući kojoj bi građani plaćali manja davanja na penzionu štednju.

Obama također predlaže olakšice za porodice sa djecom, kao i za porodice u kojima su oba roditelja zaposlena, a planira pomoći i studentima u vidu prijedloga da država na sebe preuzme finansiranje većeg dijela njihovog obrazovanja na javnim fakultetima.

„Ova reforma bi eliminirala najveće rupe u poreznom zakonu i omogućila lakši napredak srednjoj klasi“, izjavio je za Washington Post anonimni izvor iz Obamine administracije.

Prema riječima istog izvora, 99 posto dodatnog poreznog opterećenja palo bi na leđa jedan posto najbogatijih Amerikanaca.

Izvor: Agencije