Indonezija: Streljano šest trgovaca drogom

Prije izvršenja smrtne kazne, Soeijev advokat je na Twitteru objavio da je njegov klijent zahvalan holandskoj Vladi na pokušajima za oslobađanje (Reuters)

Brazil i Holandija su danas povukli svoje ambasadore iz Indonezije pošto su vlasti te države pogubile šest zatvorenika osuđenih zbog posjedovanja droge, ignorirajući apele za njihovo pomilovanje, što su prve egzekucije otkako je na vlasti Joko Widodo javljaju svjetske agencije.

Streljački vod je nešto poslije ponoći izvršio smrtnu presudu nad šest ljudi, među kojima su jedna Indonežanka i pet stranaca iz Brazila, Holandije, Vijetnama, Malavija i Nigerije, prenio je Reuters.

Brazil je povukao svog ambasadora iz Džakarte radi konsultacija i saopćio da će pogubljenja uticati na bilateralne odnose. Predsjednica Brazila Dilma Rousseff je izjavila da je ogorčena i ožalošćena zbog pogubljenja jednog državljana Brazila u Indoneziji.

„Izvršenje smrtne kazne, koju svjetska zajednica sve više osuđuje, veoma će uticati na odnose naših država“, navodi se u saopćenju Kancelarije brazilske predsjednice, koje je prenijela tamošnja novinska agencija.

Bez poveza na očima

Holandija je također opozvala svog ambasadora iz Indonezije, svoje bivše kolonije, te osudila pogubljenje svog državljana čije ime je Ang Kiem Soei.

„To je okrutna i nehumana kazna i predstavlja neprihvatljivo poricanje ljudskog dostojanstva i integriteta“, izjavio je holandski šef diplomatije Bert Koenders.

Prije izvršenja smrtne kazne, Soeijev advokat je na Twitteru objavio da je njegov klijent zahvalan holandskoj Vladi na pokušajima za njegovo oslobađanje, iako su bili neuspješni, kao i da će on pred streljački vod stati bez poveza na očima.

Novi predsjednik Indonezije Widodo odbacio je u decembru prošle godine sve molbe za pomilovanje osuđenih, uprkos tome što su ih uputili EU, brazilska Vlada i Amnesty International.

On je današnja smaknuća potpisao prošlog mjeseca, te kazao kako nema milosti za zločine povezane sa narkoticima.

U Indoneziji je 2013. godine, nakon petogodišnje pauze, ukinut moratorij na smrtne kazne.

Izvor: Agencije