Afganistan: Osnovne potrebe uskraćene mnogima

U izvještaju UN-a kao posljedica sigurnosne situacije se navodi uskraćenost afganistanskog naroda za osnovne potrebe, kao što su voda i sanitarije. Prema nekim procjenama, u Afganistanu ima više od 600.000 interno raseljenih osoba.

Al Jazeerina reporterka Jennifer Glasse iz izbjegličkog kampa Bagrami javlja kako se veliki broj Afganistanaca odlučuje se za život u urbanim područjima, što dodatno opterećuje opskrbu.

U kamp Bagrami, nedaleko od Kabula, stalno stižu nove porodice. Prošlog mjeseca stiglo je novih pet. Borbe u provinciji Helmand prisilile su ove ljude da napuste sve što su stekli.

Odatle je došla Shaperai, zajedno s četiri sina i 11 unuka. Nisu svi stigli istovremeno, zbog ratnih opasnosti plodne pašnjake na jugu države u posljednje četiri godine napuštali su u grupama.

„Nemamo ništa. Muškarci pokušavaju naći posao. Ponekad nešto nađu, a ponekad ne. Donose nam po malo vode i hrane“, kaže Shaperai.

Ni škole, ni mezarja

U kampu nema struje, kanalizacije ni tekuće vode. Ovi ljudi moraju platiti da koriste vodu s obližnjeg bunara.

„U ovom kampu žive stotine ljudi. Većina njih pobjegla je pred borbama u drugim dijelovima države. Nadaju se da će im dolazak u glavni grad omogućiti nešto bolji život“, kaže Al Jazeerina Glasse.

Ovdje nema škole za djecu, nema džamije, pa ni mezarja. Starješine ove zajednice navode kako im je Vlada obećala mnogo, a malo toga je ispunjeno.Ali i dalje su tu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera