Erdogan: Na pomolu je sukob civilizacija

Erdogan: S velikom zabrinutošću pratimo napade na islam, koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj (Anadolija)

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u petak na “sukob civilizacija” poslije vala napada u Parizu i rekao da se iza prošlosedmičnog ataka na satirični magazin Charlie Hebdo kriju napadi na islam.

“S velikom zabrinutošću pratimo napade na islam, koji se kriju iza napada na satirični magazin u Francuskoj“, kazao je Erdogan, koji je postao sve glasniji kritičar onoga što smatra rastućom islamofobijom na Zapadu, prenosi Reuters.

“Uprkos svim našim nastojanjima da to spriječimo, teza o sukobu civilizacija se obistinjuje”, istakao je turski predsjednik na sastanku s privrednicima u Ankari, prenosi Tanjug.

Erdogan je rekao da odluka da se Charlie Hebdo štampa u više miliona primjeraka nema ništa sa slobodom izražavanja, već predstavlja “teroriziranje slobode drugih”.

“Uprkos svim našim naporima da to spriječimo, oživjela je teza sukoba civilizacija”, rekao je on.

‘Nema bezgranične slobode’

“To je magazin čuven po svojim provokatvinim publikacijama o muslimanima, kršćanima, o svima, ali to se ne zove sloboda, to se zove sijati teror zadirući u slobode drugih”, izjavio je Erdogan.

“Ne možemo imati bezgraničnu slobodu”, kazao je on.

Erdogan je kazao je da je “arogantno” od izraelskih vlasti da osuđuju nedavne napade u Parizu, nakon što je izraelska vojska prošle godine izvela operaciju u Gazi, tokom koje je ubijeno više od 2.600 Palestinaca, javlja agencija Anadolija.

“To je čista arogancija, da oni koji imaju na svojim rukama tragove krvi djece, koja su ubijena dok su se igrala na plaži, osuđuju terorizam. Ako izraelske vlasti, ne kažem izraelski narod, pazite, u Gazi i Palestini pobiju 2.600 do 2.700 osoba, uključujući djecu, ja ih onda proklinjem”, rekao je Erdogan.

Izraelska Vlada je prije nekoliko dana osudila napade u Parizu.

Erdogan je podsjetio na nedavnu izjavu u kojoj je kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za dolazak na Marš solidarnosti, koji je u nedjelju održan u Francuskoj, jer Netanyahu, kazao je turski predsjednik, kod svoje kuće provodi terorizam nad Palestincima.

“Kako je Netanyahu mogao otići tamo? To je licemjerstvo. Prije dva mjeseca Gazu je bombama sravnio sa zemljom, usmrtio 2.600 osoba. Zašto se ne čuje glas tih ljudi, lidera koji su bili u Francuskoj? Gdje je humanost u Siriji, gdje je ubijeno 350.000 hiljada osoba, zašto o tome ne govorite?”, izjavio je turski predsjednik.

‘Provjerite pasoše sumnjivih osoba’

Ne spominjući imena, Erdogan je kritizirao francuske vlasti zbog toga što su dozvolile Hayat Bumedijen, supruzi jednog od naoružanih napadača, da otputuje u Tursku, a za koju se vjeruje da je sada u Siriji.

“Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali bi trebali prvo naučiti kako da provjere pasoše kada ti ljudi napuštaju njihovu zemlju”, primijetio je turski predsjednik.

Turska je pojačala pograničnu sigurnost nakon što se suočila s kritikama da je dozvolila stotinama evropskih budućih aktivista da pređu u susjednu Siriju i pridruže se radikalnim grupama, uključujući grupu Islamska država Irak i Levant.

Neimenovani francuski zvaničnik je rekao ranije ove sedmice da je obavještajna saradnja između Pariza i Ankare snažna i naglasio da Turska nije kriva što nije uhapsila Bumedijen, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije