Belgija spremna pozvati vojsku

Belgija je spremna pozvati vojsku radi jačanja sigurnosti u zemlji, rekao je u petak premijer Charles Michel, koji je također objavio da je Vlada donijela dvanaest mjera za borbu protiv radikalizma i terorizma.

“Vojska će biti na raspolaganju kako bismo pojačali nivo sigurnosti”, rekao je belgijski premijer nakon sjednice Vlade održane dan poslije opsežne protuterorističke akcije u kojoj su ubijene dvije osobe istoku zemlje u Verviersu, a jedna je ranjena, javlja Hina.

Dio specijalnih vojnih snaga može vrlo brzo biti raspoređen na pojedina mjesta, privremeno dok to Vlada bude smatrala potrebnim, rekao je belgijski ministar obrane Steven Vandeput.

Vlada Belgije je također donijela dvanaest mjera za borbu protiv radikalizma i terorizma.

Te mjere, između ostaloga, uključuju proširenje mogućnosti za oduzimanje državljanstva, privremeno oduzimanje osobne iskaznice, odbijanje izdavanja putovnice, zamrzavanje imovine.

Također se predviđa borba protiv radikalizma u zatvorima, u kojima su vrlo često mladi prijestupnici izloženi islamističkoj indoktrinaciji dijela zatvorenika.

Treći stepen opasnosti

U Belgiji je na snazi treći stepen opasnosti od terorističkih napada, nakon jučerašnje policijske akcije u gradu Verviesu, gdje su ubijene dvije, a povrijeđena jedna osoba. U raciji širom zemlje, uhapšeno ih je još 13, pod sumnjom da su planirali napade na policijske stanice, javila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Belgijske službe sigurnosti jutros su završile veliku antiterorističku akciju u kojoj su dvojica osumnjičenih ubijena, a 13 ljudi uhapšeno, potvrdio je ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

“Operacije na terenu su završene i sada prikupljamo informacije”, dodao je ministar u izjavi novinarima.

Na jutrošnjoj konferenciji za novinare, koju je održao savezni tužitelj Thierry Werts, potvrđeno je kako je provedeno 12 pretresa na različitim lokacijama, pri čemu je uhićeno 13 ljudi, javilja je Al Jazeerina reporterka, dodajući da su još dvije osobe lišene slobode u Francuskoj.

“Cilj akcije je bio razbiti terorističku ćeliju i njihovu logističku mrežu”, prenijela je Drlja tužiteljeve riječi.

Velike količine oružja

Potvrđeno je kako su prilikom pretresa u Verviersu pronađene velike količine oružja, streljiva, noževa, komunikacijske opreme, lažnih dokumenata i policijskih odora.

”Grupa je bila na rubu izvršenja terorističkih napada u kojima bi bili ubijeni pripadnici policije na cestama i u policijskim stanicama”, rekao je glasnogovornik tužiteljstva EricVan der Sypt.

Policija je sinoć izvela seriju racija u jednom od zapadnih predgrađa Bruxellesa, te u gradiću Verviersu blizu njemačke granice sa ciljem da razbije grupe koje su spremale terorističke napade.

Dvojica osumnjičenih ubijena su u razmjeni vatre s policajcima u Verviersu, a jedna osoba je u toj akciji ranjena. Među policajcima nije bilo ozlijeđenih.

Osumnjičeni prisluškivani

Belgijske vlasti ranije su saopćile da su spremani teroristički napadi, slični onima koji su prošlog tjedna izveli u Parizu, ali da belgijske skupine nisu bile izravno povezane s napadom u Francuskoj.

Procjenuje se da nekoliko stotina belgijskih državljana arapskog podrijetla ratuje na strani grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na Bliskom istoku.

Belgijske vlasti došle su do informacija o pripremi napada prisluškivanjem sumnjivih osoba u njihovim domovima i automobilima, javila je ranije Drlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije