Kijev jača vojne snage na istoku zemlje

Turčinov je naveo da su u najžešćoj vatri ove godine ubijena dvojica ukrajinskih vojnika (AP)

Ukrajinski Parlament podržao je dekret predsjednika Petra Porošenka da ojača linije ukrajinske vojske na jugoistoku zemlje i da nastavi djelomičnu regrutaciju nakon upozorenja službe sigurnosti da su proruske snage povećale vojnu aktivnost na tom području.

“Ruska agresija se nastavlja. Značajno su pojačali intenzitet vatre”, rekao je tajnik Nacionalnog vijeća obrane Oleksandar Turčinov, dodajući da je 8.500 pripadnika ruskih regularnih snaga raspoređeno u istočnoj Ukrajini, prenosi Reuters.

Turčinov je naveo da su u najžešćoj vatri ove godine ubijena dvojica ukrajinskih vojnika, kao i da je 129 puta pucano s položaja proruskih snaga.

Upozorenje Turčinova došlo je nakon granatiranja autobusa s civilima, u kojem je poginulo 12 osoba, a Kijev je okrivio proruske snage za taj napad, dok je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kategorično zahtijevao da OSCE detaljno istraži taj događaj.

Zabrinuti Obama i Merkel

Turčinov je ocijenio da postoji hitna potreba za jačanjem vojnih snaga do razine koja jamči adekvatno reagiranje na prijetnje po nacionalnu sigurnost Ukrajine.

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su zabrinutost zbog porasta nasilja u Ukrajini, saopćeno je iz Bijele kuće.

“Dvoje lidera razgovarali su o podršci paketu međunarodne finansijske pomoći Ukrajini u primjeni niza ambicioznih reformi”, navodi se u saopćenju nakon telefonskog razgovora Obame i Merkel.

Ponovili su da je potrebno puno i pravovremeno provođenje sporazuma iz Minska da bi se postiglo trajno i mirno rješenje sukoba.

Izvor: Agencije