Hollande: Islamofobi i antisemiti su isti

Na islamofobiju i antisemitizam se treba reagirati krivičnim sankcijama, kaže Hollande (Reuters)

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je, u obraćanju u Institutu za arapski svijet, da nema razlike između islamofobije i antisemitizma.

“Mora se reagovati na antiislamizam kao i na antisemitizam i, u tom smislu, moraju se primijeniti krivične sankcije”, istakao je predsjednik Hollande.

Napomenuo je kako je vrlo značajno da u borbi protiv terorizma Francuska djeluje ujedinjeno kao nacija.

Dodao je kako su stanovnici Francuske ostali jedinstveni i ujedinjeni nakon posljednjih terorističkih napada u Parizu prošle sedmice, prenosi Anadolija.

Istakao je kako je islam kompatibilan sa svim demokratskim vrijednostima, naglasivši da su ekstremističke ideje izazvale bol i gubitke u Francuskoj.

Podsjetio je da su, nakon napada u Parizu, poruke podrške i saosjećanja Francuskoj stigle iz cijelog svijeta, ali i iz arapskih zemalja.

Sahranjeni Wolinski i Verlhac

Dvojica karikaturista francuskog satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo koji su sa još 10 kolega ubijeni u prošlosedmičnom napadu u Parizu, sahranjeni su danas, javlja Tanjug. U privatnim pogrebnim ceremonijama Georges Wolinski  (80) i Bernard “Tignous” Verlhac (57) sahranjeni su na istom gradskom groblju u Parizu, dok je njihov kolega Jean Cabuti (76) sahranjen jučer u oblasti Champagne-Ardenne, a neke od žrtava napada izvedenog prošle srijede bit će sahranjene sutra, prenose francuski mediji.

 

Ponovio je kako napadi u Francuskoj nemaju veze sa islamom.

“Muslimani su najveće žrtve radikalizma, netolerancije i ekstremizma. Muslimani u Francuskoj imaju ista prava i odgovornosti kao i svi građani. Sekularizam zahtijeva poštivanje svih religija”, rekao je Hollande.

Papa: Granice slobode izražavanja

Postoje granice kad je u pitanju sloboda izražavanja, posebno kad je riječ o vrijeđanju ili ismijavanju nečije vjere, kazao je papa Franjo, komentirajući napad na satirični časopis Charlie Hebdo u Parizu, tokom razgovora s novinarima u avionu na putu za Filipine.

Papa je kazao kako sloboda izražavanja nije samo temeljno ljudsko pravo nego i dužnost izražavanja nečijeg mišljenja radi općeg dobra.

Ali, kako je kazao, postoje granice.

Kao primjer uzeo je Alberta Gasparrija, zaduženog za organiziranje papinih posjeta, koji je stajao pored njega.

“Ako moj dobar prijatelj dr. Gasparri kaže lošu riječ o mojoj majci, on onda može očekivati udarac. To je normalno. Ne možete provocirati. Ne možete vrijeđati vjeru drugih ljudi. Ne možete zbijati šale na račun vjere drugih ljudi”, poručio je papa Franjo.

Izvor: Agencije