CIA-in odbor oslobodio svoje agente optužbi

Direktor CIA-e se ranije izvinio zbog nekih postupaka te agencije (EPA)

CIA-ina komisija u srijedu je oslobodila zvaničnike te agencije bilo kakvih prestupa što su pristupili kompjuterima komitetu Senata koji je istraživao CIA-inu umiješanost u mučenja.

Zaključak je okončao godinu dana dug spor obilježen ljutitim optužbama o “hakiranju” i krivičnim djelima.

Umjesto toga, komisija – čije je članove postavio direktor CIA-e John Brennan – okrivila je glavnog inspektora agencije, jer je u izvještaju sugerisao da možda postoji osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv pet zvaničnika.

Rezultati takozvanog CIA-inog odbora za odgovornost govore o oštrim prigovorima nekih članova Senata koji su bili umiješani u izvještaj o mučenju, pozivajući se na još jedan primjer kako CIA nije u stanju držati poredak u vlastitim redovima.

Veliki propusti

Kada ih je u srijedu ujutro izvijestio predsjedavajući odbora, nekadašnji demokratski senator Evan Bayh, te još jedan član – bivši savjetnik Bijele kuće, Robert Bauer, članovi Senata su se žalili na ono što smatraju velikim činjeničnim netačnostima i propustima u izvještaju, te tražili da se obavijest za javnost odgodi, javlja Yahoo news.

Ali Bayh i Bauer ih nisu poslušali i objavili redigovanu verziju izvještaja nekoliko sati kasnije.

„Razočarana sam jer niko iz CIA-e neće biti odgovoran“, kazala je senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije, koja je nadgledala istragu o mučenju.

Dodala je i da se Brennan ranije izvinio zbog nekih postupaka CIA-e.

„Odluka da se pretraže kompjuteri je donesena, i neko bi trebao biti odgovoran za to“, kazala je Feinstein.

Ali Bayh kaže da disciplonskog postupka neće biti jer su CIA-ini uposlenici – od čega dvojica advokata – „djelovali razumno u složenoj situaciji“.

Rasprava je započela prošle godine, kada su zvaničnici CIA-e postali zabrinuti što Senat vrši istragu o mučenjima – te što rade u posebnom uredu sa velikom povjerljivom kompjuterskom bazom podataka u

Sjevernoj Virginiji pa su dobili pristup veoma osjetljivim dokumentima: takozvani Izvještaj Panetta, kojeg je 2009. godine naredio tadašnji direktor Leon Panetta da bi ustanovio je li agencija bila umiješana u mučenja.

Izvor: Agencije