Vlast nije dozvolila protest PEGIDA-e ispred džamije u Madridu

Španski ogranak pokreta PEGIDA ima oko 800 sljedbenika na Twitteru (EPA)

Pokret Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), koji se širi Njemačkom, dobio je ogranak u Španiji, nakon prošlosedmičnih napada u Francuskoj, saopćila je u srijedu ta grupa.

Špansko krilo pokreta PEGIDA formirano je na društvenoj mreži Twitter 8. januara, dan nakon terorističkog napada na satirični magazin Charlie Hebdo u Parizu, u kojem je ubijeno 12 ljudi, među kojima neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

“Islamu nema mjesta u slobodnim i demokratskim društvima poput Evrope”, pisalo je u jednoj od prvih poruka grupe na Twiteru tog dana.

Demonstracije u Španiji

Španski ogranak pokreta PEGIDA ima oko 800 sljedbenika na Twitteru i preko 2.700 lajkova na svojoj Facebook stranici.

“Spremamo demonstracije PEGIDA Španije, na kojima će učestvovati članovi PEGIDA Njemačke. Objavit ćemo datum na Twitteru i objaviti ga mailom”, navodi se u e-mailu grupe dostavljenom agenciji AFP.

Prvi protest PEGIDA Španije planiran je za ponedeljak ispred džamije u Madridu, ali su organizatori protest otkazali, jer im španske vlasti nisu dale dozvolu, predloživši drugu lokaciju.

Pokret PEGIDA pokrenut je u oktobru u Njemačkoj, maršom na kome je učestvovalo oko 500 ljudi, ali od tada bilježi veliki rast.

PEGIDA kritizira ne samo islam i tražioce azila, već i medije i političku elitu, koje optužuju da su kršćansku kulturu u Njemačkoj razvodnili multikulturalizmom, navela je francuska agencija.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Angele Merkel kritizirala je prošlog mjeseca pokret PEGIDA i slične grupe, rekavši da u Njemačkoj nema mjesta za islamofobiju ili antisemitizam, mržnju prema strancima i rasizam.

U Španiji 1.000 džamija

Aktivisti su najavili planove za slične pokrete u Austriji, Švicarskoj i Skandinaviji, a neke ekstremno desničarske grupe izrazile su podršku njemačkom pokretu.

Twitter nalog španskog ogranka već prati nekoliko ekstremističkih grupa, uključujući nacionalističku partiju Falanga, koja je pružila ideološku bazu za diktaturu Francisca Franca (1939-75).

Prema podacima Unije islamskih zajednica u Španiji, ta država ima oko 1.000 džamija i u njoj živi oko dva miliona muslimana, od ukupne populacije od oko 47 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije