UN tvrdi: Nemamo sredstava pomoći Sirijcima

Ujedinjeni narodi saopćili su da nemaju dovoljno sredstava kako bi pomogli Sirijcima kojima je pomoć hitno potrebna. Snježne oluje i hladni talas zahvatili su Bliski istok, a najmanje sedam miliona interno raseljenih osoba i izbjeglica iz Sirije, među kojima je veliki broj djece, jedva preživljava.

Abu Bakr je preživio mnogo toga. Živi u Halepu i vlastitim očima je vidio strahote rata koji bjesni u Siriji. Sada mora koristiti preostali namještaj iz kuće kako bi se zagrijao.

“Nemamo novca. Prisiljeni smo ložiti namještaj, jer se nemamo čime ugrijati. Više nemam ni rođaka ovdje, svi su otišli”, kaže Abu Bakar.

Snijeg djelimično skriva štetu nanesenu dijelu Halepa pod kontrolom pobunjenika. Nekada prometni poslovni centar pretvoren je u ruševine. U većem dijelu Halepa nema struje. Cijene goriva utrostručene su i mnogi ljudi ne mogu priuštiti ono malo potrepština i goriva koji se mogu naći u gradu.

U funkciji su tek loše opremljene klinike. Doktori kažu da pacijenti umiru zbog hladnoće.

Borbe ne prestaju

Petnaestak osoba, koje su živjele u tankim šatorima, umrlo je od posljedica hladnoće, među njima i bebe koje su se smrzle u izbjegličkim kampovima. Ujedinjeni narodi upozoravaju da se broj ugrožene djece neprestano povećava.

“Iz bolnice Atareb u Halepu kažu da imaju sve veći broj slučajeva disajnih problema i zaraznih bolesti među djecom zbog vremenskih uslova”, kaže Christophe Boulierac, glasnogovornik UNICEF-a.

Procjenjuje se da oko sedam miliona Sirijaca jedva preživljava hladni val koji je zahvatio Bliski istok. Oko 800.000 njih su beskućnici kojima je hitno potrebna pomoć.

Uprkos hladnoći, borbe ne prestaju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera