Turska zabranila pristup portalima s karikaturom

Naglašava se da su u određenim okolnostima vjerske vrijednosti, čast i dostojanstvo osobe iznad slobode izražavanja (EPA)

Drugostepeni prekršajni sud u Diyarbakiru u Turskoj donio je odluku o zabrani pristupa određenim sekcijama pojedinih internet stranica koje su objavile karikaturu koja se nalazi na naslovnici današnjeg broja satiričnog magazina Charlie Hebdo, javlja Anadolija.

Inače, prvo izdanje francuskog magazina Charlie Hebdo nakon napada na redakciju i ubistva deset novinara 7. januara, izašlo je danas.

Današnje izdanje je štampano u tri miliona primjeraka, dok je na naslovnici prikazana karikatura poslanika Muhammeda.

Sloboda izražavanja

Sud u Diyarbakiru je razmotrio zahtjev advokata Ercana Ezgina da se zabrane sekcije na internet portalima koji objavljuju karikaturu poslanika Muhammeda, objavljenu na naslovnici francuskog magazina.

U odluci suda se navodi da je donesena odluka da se zabrani pristup sekcijama nekih internet stranica koje su objavile karikaturu sa naslovnice.

“Važno je da se zaštiti sloboda izražavanja. Sloboda izražavanja podliježe ograničenjima kao i druga lična prava i slobode. U tom kontekstu, sloboda izražavanja ne daje pravo da određena osoba drugoj osobi može kazati sve što želi. Ponekad sloboda izražavanja može biti u sukobu s temeljnim ličnim pravima drugih osoba”, navodi se u sudskoj odluci.

Naglašava se da su u određenim okolnostima vjerske vrijednosti, čast i dostojanstvo osobe iznad slobode izražavanja.

“Sloboda izražavanja je više od informisanja javnosti ali ako ne doprinosi svojoj svrsi onda su vjerske vrijednosti, čast i dostojanstvo osobe iznad slobode izražavanja”, navodi se u zaključku odluke.

Dodaje se da je i poslanik neizostavna i važna vrijednost za određenu vjeru i njene vjernike prema kojoj se mora iskazati poštovanje.

Izvor: Agencije