Turska: Mjere sigurnosti zbog Charlie Hebdoa

Policija je postavila barikade oko lista Cumhuriyet (Anadolija)

Turski opozicijski dnevnik Cumhuriyet je objavio karikature francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo, u čijoj redakciji je prošle sedmice ubijeno 12 ljudi, a turska policija je poduzela ozbiljne mjere sigurnosti oko sjedišta ovog lista u Istanbulu.

U okolnim ulicama su postavljena oklopna policijska vozila i barikade, javlja Anadolija

Policija strahuje da bi potez lista Cumhuriyet mogao izazvati revolt muslimanskog dijela stanovništva Istanbula, te su zbog toga poduzete ovako ozbiljne mjere sigurnosti.

Grupa građana rano jutros iza ponoći okupila se u ulici u blizini lista Cumhuriyet.

Okupljeni su uglavnom članovi nevladine organizacije “Unija turskih studenata”. Predsjednik ove nevladine organizacije Omer Nasuh Erdogan kazao je kako je neprihvatljivo da Cumhuriyet objavljuje karikature poslanika Muhammeda.

“Naravno mediji trebaju imati sve slobode, no oni bi prije svega trebali služiti narodu. Kojoj državi Cumhuriyet služi ovim što će danas objaviti?”, pitao se Omer Nasuh Erdogan.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima “Charlie nastavlja provocirati”  te natpisima koji Cumhuriyet povezuju sa “paralelnom strukturom”.

Cumhuriyet je u srijedu nakon zadnje noćne kontrole policije objavio četiri stranice prvog broja sedmičnika Charlie Hebdo nakon napada koji je opustošio redakciju.

Prevod na turski

U potpunosti prevedene na turski, te četiri stranice, integrirane u centralni dio dnevnika preuzimaju glavni dio članaka i karikatura Charlieja, uključujući njegovu naslovnu stranicu s poslanikom Muhammedom, ali na unutrašnjoj stranici, prenosi Hina.

U kratkom tekstu politički komentator Cumhuriyeta Hikmet Cetinkaya opisuje karikaturu.

Dodaje nekoliko riječi: “Opet ponavljam, terorizam je zločin protiv čovječnosti, kojeg god porijekla bio”.

Nakon što je ga je u utorak najavio glavni urednik Charlie Hebdoa Gerard Biard, objavljivanje tog umetka u Turskoj pomno nadziru turske vlasti koje su često osuđivale “provokacije” francuskog sedmičnika.

Objavljivanje karikatura Muhammeda izazvalo je oštre kritike na dnevnik u Turskoj.

Izvor: Agencije