Tunis: Istina i dostojanstvo nakon zločina

Tunižani proslavljaju četvrtu godišnjicu svrgavanja Zinea el-Abidinea Ben Alija sa vlasti. Novi predsjednik nedavno je izabran, prvi put demokratskim putem, a zemlja bi uskoro trebala dobiti i novu vladu.

Međutim, kako izvještava Nazanine Moshiri, borci za ljudska prava strahuju da bi nova administracija mogla ignorirati zločine iz prošlosti.

Mehrezia Belabed čuva fotografije iz nekih boljih vremena. Kaže da je bez razloga uhapšena tokom vladavine bivšeg predsjednika Ben Alija.

Opisuje kako su je mučili, iako je bila trudna. Nakon toga je imala spontani pobačaj. Dodaje da su vlasti prisilile njenog supruga da se razvede od nje, ostavljajući je da sama odgaja djecu.

“Želim da oni koji su mi to učinili, koji su nam uništili živote, odgovaraju. Možda neće završiti u zatvoru, ali njihova imena treba objaviti i moraju pokazati da se kaju zbog onoga što su učinili”, kaže Mehrezia Belabed.

Suočavanje s prošlošću

Prvi put u historiji Tunižani imaju način da pozovu na odgovornost one koji su ih zlostavljali. Prošle godine Parlament je imenovao Komisiju za istinu i dostojanstvo, čiji je zadatak istražiti zločine iz prošlosti.

Svako može uložiti žalbu za zločine počinjene u proteklih 60 godina. Od decembra prošle godine taj ured primio je više od 3.000 navoda o zlostavljanju.

Novi predsjednik Beji Kaid Essebsi kaže da želi reformu tzv. tranzicijskog krivičnog zakona. Nova vlada neće imati ovlaštenja da zaustavi pokrenuti proces, ali bi ga mogla usporiti.

“Problem je politička volja onih koji trenutno vode našu zemlju. Nisu zainteresirani da pozovu ljude na odgovornost”, kaže Sihem Bensedrine, predsjednica Komisije za istinu i dostojanstvo.

Neki posmatrači smatraju da Tunis ne može okončati tranziciju od diktature do demokratije bez suočavanja s prošlošću.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera