Teške posljedice granatiranja Donjecka

Tokom protekle noći je nekoliko granata ispaljeno u pravcu naseljenog područja blizu Međunarodnog aerodroma u Donjecku. Broj stradalih osoba nije poznat, a stanovnici ovog grada na istoku Ukrajine dan su proveli u sabiranju nove materijalne štete. Na diplomatskom nivou odnosi između Ukrajine i Rusije i dalje su puni međusobnih optužbi.

Prohladno jutro u Donjecku otkrilo je tragove granatiranja. Stanovnica ovog grada Olga s mužem pokušava zakrpiti zidove njihove oštećene kuće.

“Počeli su gađati oko 4:30 sati ujutro. Nedavno smo zamijenili prozore, uradili popravke, a sada je sve ponovno uništeno”, kaže ona i dodaje kako nema gdje otići, a i kad bi to bilo moguće – ne bi to željela.

Slično razmišlja i Oleg, koji se tokom noći skrivao od projektila.

“Dijete mi je počelo mucati od straha nakon sinoćnjih događaja”, rekao je i dodaje kako je čuo kola hitne pomoći kako žure prema mjestu gdje se čula detonacija.

Zvanični Kijev i dalje optužuje Rusiju za učešće u sukobima na istoku Ukrajine i pomaganje proruskim separatistima.

NATO ne želi sukobe

“Ukrajinska Vlada poziva sve međunarodne organizacije, naše zapadne partnere, da organizacije ‘demokratske narodna republika’ i ‘narodna republika Lugansk’ na političkom nivou prepoznaju, klasificiraju kao terorističke, kao i da poduzmu međunarodne pravne korake protiv tih grupa, terorističkih bandita, koji djeluju pod pokroviteljstvom Ruske Federacije”, izjavio je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako Alijansa ne želi sukobe s Rusijom. Opredijeljena je za konstruktivnu saradnju, ali to isto očekuju od Rusije.

“Pozivamo Rusiju da poštuje sporazum postignut u Minsku te da iskoristi svoj utjecaj na separatiste i pozove ih da poštuju prekid vatre, ali i da im uskrati podršku”, dodaje.

Sporazum obuhvata 12 tačaka. O njegovoj provedbi, kao i narednim planovima, trebalo bi se razgovarati u narednim danima, na sastanku posrednika za rješavanje ukrajinske krize. Za to vrijeme stanovnici Donjecka dan će provesti u otklanjanju štete i strahu od još jedne neizvjesne večeri.

Izvor: Al Jazeera i agencije