Sterilizacija, zahvat kojeg se Indijke plaše

Brojne žene u centralnoj Indiji kritiziraju metode koje vlasti koriste kako bi smanjile stopu nataliteta i smatraju ih odgovornim za smrt 18 žena uključenih u program sterilizacije u novembru.

Novinarka Al Jazeere Karishma Vyas razgovarala je sa ženom koja još osjeća posljedice zahvata kojem je bila podvrgnuta.

Puneeta Kanar Surivansi nije mogla ni sanjati da će joj rutinska operacija zauvijek promijeniti život. U novembru prošle godine uključila se u državni program sterilizacije blizu svog sela u saveznoj državi Chhattisgaṛh.

Njena snaha, medicinska radnica, uvjerila ju je da će sve kratko trajati. Ali, Puneeta je u bolnici morala provesti 12 dana, zajedno s još desetinama žena.

“Nakon operacije, došlo je do komplikacija. Stanje mi se od tada nije poboljšalo. Moja djeca moraju sve raditi po kući. Neprestano imam glavobolje i vrtoglavicu”, kaže Puneeta.

Zvaničnici kažu da je 18 žena umrlo nakon što su podvrgnute sterilizaciji. Ono što se desilo šokiralo je stanovnike ruralnih zajednica, posebno medicinske radnike poput Sukware Bai, čiji je posao bio da ohrabruje žene kako bi se uključile u program.

“Ko bi se sad želio prijaviti za sterilizaciju? Niko ne želi umrijeti. Čak i kad bi žene imale novac za operaciju, ne bi se usudile doći. Jednom se živi, a ovo nije vrijedno riskiranja života”, kaže medicinska sestra Sukwara Bai.

Strah koji dijele i drugi medicinski radnici, koji su trenutno na obuci.

Zaustavljena promocija sterilizacije

Žene imaju ključnu ulogu u edukaciji javnosti o planiranju porodice i poticanju majki da se podvrgnu sterilizaciji. Ali, danas nijedna od njih ne promovira taj zahvat.

“Ranije smo posjećivali porodice sa troje ili četvero djece i savjetovali ih o planiranju porodice. To više ne radimo”, kaže medicinska radnica Ritu Dubey.

U toku je istraga o uzroku smrti žena. Zvaničnici se nadaju da će im uvođenje striktnijih standarda pomoći da vrate povjerenje građana.

“Bilo je naših grešaka i neke žene su umrle nakon operacije. Priznajem da je nešto krenulo naopako i da je to dovelo do smrtnih slučajeva. Ali, još ne znamo šta se dogodilo”, priznaje liječnik Surya Prakash Saxena.

Puneeta brine da bi zbog napora vlasti da smanji stopu nataliteta u Indiji, koja već ima više od milijardu stanovnika, do kraja života mogla imati zdravstvene probleme.

Mogli bi proći mjeseci prije nego što vlasti otkriju uzrok smrti žena. Ali, u malim selima poput ovog trebat će mnogo duže da nestanu strah i sumnjičavost koje ljudi osjećaju prema državnom programu sterilizacije.

Izvor: Al Jazeera