Sjeverna Koreja nudi razgovore Washingtonu

Sjeverna Koreja se nalazi pod brojnim sankcijama (Reuters)

Sjeverna Koreja je ponudila da održi razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je odbijen prijedlog Pjongjanga da obustavi nuklearno testiranje uz uvjet da američka vojska odloži redovne godišnje vježbe sa Južnom Korejom.

Zamjenik ambasadora Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima, An Myong-hun rekao je novinarima da ako bude prihvaćen prijedlog Pjongjanga “onda će mnoge stvari ove godine biti moguće na Korejskom poluotoku”, ali nije pojasnio šta to znači.

U subotu je američko Ministarstvo vanjskih poslova kazalo da je ponuda Sjeverne Koreje zamaskirana prijetnja, koja na neprimjeren način povezuje nuklearno testiranje i zajedničke vojne vježbe sa Južnom Korejom, koje se održavaju decenijama.

“Vlada Sjeverne Koreje je spremna da Sjedinjenim Američkim Državama direktno objasni svoje nakane u vezi ovog prijedloga. Mi smo spremni za to, ako SAD želi dodatna objašnjenja u vezi našeg prijedloga”, kazao je An novinarima.

On je dodao je “smislen i značajan prijedlog” upućen putem “odgovarajućih kanala”.

“Odbijanjem da prihvate naš prijedlog… Sjedinjene Američke Države su još jednom pokazale da će nastaviti da povećavaju vojne kapacitete Južne Koreje, dok od nas traže da ne posjedujemo vlastite odbrambene kapacitete. Ovo je apsolutno neprihvatljivo i to ništa ne može opravdati”, rekao je An.

Brojne sankcije

Sjeverna Koreja se nalazi pod brojnim sankcijama UN-a, SAD-a, te sankcijama drugih zemalja od 2006. zbog  nuklearnih testova i testiranja balističkih raketa, koje nastavlja prkosno provoditi uprkos zahtjevima međunarodne zajednice da ih obustavi.

Često obećavaju da će obustaviti nuklearna i raketna testiranja u zauzvrat za uporedive korake Washingtona, kako bi se smanjile tenzije.

U februaru 2012. su postigli dogovor sa SAD-a o moratoriju na testiranje oružja, da bi ga samo dva mjeseca kasnije poništili.

SAD i Južna Koreja su naveli da su godišnje vojne vježbe čisto odbrambenog karaktera, usmjerene ka testiranju spremnosti saveznika da se suprotstave agresiji Sjeverne Koreje.

Pomoćnik američkog ministra vanjskih poslova za pitanja Istočne Azije i Pacifika, Daniel Russel, kazao je ranije da SAD nema problema da razgovara sa Sjevernom Korejom.

“Ali razgovaranje nije pregovaranje. I naš uvjet je da Sjeverna Koreja dođe za pregovarački stol spremna da ispuni svoje obaveze i dužnosti, da bude spremna da poduzme smislene korake koji predstavljaju kredibilne i autentične pregovore”, rekao je on.

Izvor: Agencije