SAD: Snimak Al-Kaide o napadu autentičan

Sjedinjene Američke Države smatraju da je video snimak Al-Kaide na Arapskom poluotoku (AQAP), u kojem ta organizacija preuzima odgovornost za napad na magazin Charlie Hebdo, autentičan, saopćio je u srijedu State Department.

Glasnogovornica Marie Harf izjavila je da američki zvaničnici vjeruju da je video snimak autentičan, ali da zvaničnici “utvrđuju specifične aspekte tvrdnji koje AQAP iznosi na snimku”, prenosi Reuters.

“Mi vjerujemo da je snimak napravilo medijsko krilo AQAP-a”, rekla je ona.

“Analiziramo svaki dio snimka. Da li je bilo ideološkog usmjeravanja? Ili novca? Da li je bilo obučavanja? To su specifične tvrdnje koje preispitujemo, tako da ne potvrđujem autentičnost svakog dijela tog snimka”, dodala je.

‘Osvetnička operacija’

Al-Kaida iz Jemena preuzela je odgovornost za prošlosedmični napad na francuski satirični list Charlie Hebdo, u kojem je poginulo 12 zaposlenika, poručivši da se radi o odgovoru na vrijeđanje poslanika Muhammeda, prema video snimci koja je objavljena na YouTubeu.

“A što se tiče blagoslovljene pariske bitke, mi, organizacija Al-Kaida na Arapskom poluotoku, preuzimamo odgovornost za tu osvetničku operaciju za Božjeg poslanika”, kazao je Naser bin Ali al-Ansi iz jemenskog ogranka Al-Kaide na snimci.

Magazin je objavio crteže poslanika Muhammeda, što se smatra uvredom za islam.

Al-Ansi kaže da Francuska pripada “grupi Sotone” te upozorio na još “tragedija i terora”.

Rekao je da je jemenska Al-Kaida “izabrala metu, napravila plan i finansirala operaciju”.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski satirični časopis sedam dana nakon napada objavio je novi broj sa karikaturom poslanika Muhammeda na naslovnici.

Published On 14 Jan 2015

Pojavio se još jedan amaterski snimak napadača na redakciju Charlie Hebdo. Na njemu se vide braća Kouachi neposredno nakon napada na satirični magazin.    Nesmetano su ušli u atomobil, a sto metara niz ulicu otvorili su vatru na policijsko vozilo koje je došlo iz suprotnog smjera i zatim se brzo povuklo unatrag.

Published On 13 Jan 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO