Pronađen trup srušenog aviona AirAsije

Podvodni snimci pokazuju olupinu dugačku 20 metara (Reuters)

Singapurski vojni brod je locirao trup aviona kompanije AirAsia, koji je prije nešto više od dvije sedmice pao u Javanskom moru sa 162 putnika i članova posade, objavio je singapurski ministar odbrane.

Ng Eng Hen je na Facebook stranici napisao kako ga je zapovjednik mornarice izvijestio da je pronađen trup aviona i postavio je podvodne fotografije olupine, prenosi Hina.

Glasnogovornik indonezijske mornarice Manahan Simorangkir kazao je kako se radi o snimkama olupine dugačke 20 metara, širine sedam i visine tri metra no nije mogao potvrditi da se radi o trupu.

Indonezijski ronioci izvadili su ranije obje crne kutije iz kokpita olupine aviona.

U jednoj crnoj kutiji, koja je pronađena u neposrednoj blizini pada aviona, nalazi se snimka dva sata razgovora između pilota i kontrolora avioprometa.

Al Jazeerina reporterka Step Vaessen javila je kako je crna kutija pronađena 20 metara od mjesta na kojoj je dan ranije locirana druga crna kutija, koja sadrži podatke o letu. Crne kutije će biti poslane na analizu u glavni grad Indonezije.

Razumijevanje nesreće

Snimke iz kokpita i podaci o letu od vitalnog su značaja za razumijevanje onoga što se dogodilo na letu QZ 8501, u čijem je padu poginulo 162 putnika i članova posade.

Airbus A320-200 izgubio je kontakt s kontrolom avioprometa nakon što je uletio u nevrijeme 28. decembra, na pola puta od drugog po veličini grada u Indoneziji Surabaye prema Singapuru.

Indonezijska meteorološka agencija je potvrdila kako su vremenske nepogode vjerojatno uzrokovale nesreću, ali definitivan odgovor je nemoguće dati bez podataka iz crne kutije, koja sadrži završne riječi pilota, kao i razne podatke o letu.

Crna kutija koja je snimala razgovor u kokpitu locirana je samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici javili da je još jedna crna kutija o podacima leta izvađena na površinu iz morskih dubina.

Druga crna kutija bila je “zaglavljena pod teškom olupinom”.

Dužnosnici Nacionalne agencije za potragu i spašavanje pretpostavljaju da je u avionu kompanije Air Asia vjerojatno došlo do eksplozije prije udara u vodu, prenijele se agencije.

Istovremeno, takvu teoriju su demantirali u Nacionalnom odboru za sigurnost transporta, po kojima nema dokaza koji bi podržao tezu da je avion eksplodirao prije udara u vode.

Izvor: Agencije