Pešmerge improviziraju u borbi protiv ISIL-a

Grad Kwer na sjeveru Iraka poprište je žestokih borbi između kurdskih Pešmergi i pripadnika grupe Islamska grupa Irak i Levant (ISIL).

Grad je pod kontrolom kurdskih boraca. Rijeka Zab je linija razgraničenja. Naselja na drugoj strani obale su pod kontrolom ISIL-a.

Na prilazima gradu kurdski borci ojačavaju svoje položaje. Iz predostrožnosti, ne smanjuju broj vojnika.

“Borimo se protiv neprijatelja koji se ne plaši smrti. Napadaju nas, ne samo oružjem, već i bombašima samoubicama. Nije ih lako primijetiti, jer ne posjedujemo noćnu optiku. Ne možemo ih zaustaviti”, kažu.

S druge strane, pripadnici ISIL-a često otvaraju vatru na položaje kurdskih boraca. Pešmerge uzvraćaju na vatru, ali se žale da njihov neprijatelj ima ubojitije i modernije oružje od njih.

Borci bez iskustva

Zbog nedostatka teškog naoružanja, Pešmerge kažu da su prisiljene na improvizaciju. Tako, naprimjer, protivavionski mitraljez koriste da odbiju pješadijske napade ISIL-a. Oružje je staro 20 godina.

Veliki broj kurdskih boraca ne posjeduje ratničko iskustvo. Tvrde da su razvučeni na 1.000 kilometara dugoj liniji razgraničenja s ISIL-om.

Ipak, svi su dobrovoljci. Neki od njih su stigli iz daleka, poput Halisa Muhammeda, koji se vratio iz Švedske.

“Došao sam se boriti za svoju zemlju. Došao sam kao Kurd i ne pripadam niti jednoj frakciji unutar Pešmergi. Zajedno nikada nećemo dopustiti da Erbil padne”, kaže Muhammed.

Nedaleko od prve linije ljudi koji su izbjegli pred borbama sada žive u džamiji u selu Debaga.

“Uvjeti su nikakvi. Obećali su nam izbjeglički kamp, a mi se još nalazimo ovdje. Ne znam zašto vlasti ne dolaze pružiti nam pomoć.”

Ovim ljudima ne preostaje ništa drugo nego da čekaju. Žene i djeca prvi dobijaju humanitarnu pomoć. Nekoliko jaja i nešto povrća je sve za danas. Pitaju se kada će dobiti namirnice za sljedeći obrok.

Izvor: Al Jazeera