Njemačka: Vlada za oduzimanje lične karte

Prema prijedlogu, vlasti će moći povlačiti plastične lične karte na period do tri godine (EPA)

Njemačka Vlada odobrila je u srijedu plan koji će omogućiti vlastima da oduzimaju plastične lične karte do tri godine od potencijalnih ekstremista, kako ne bi mogli putovati u Irak, Siriju ili ostala krizna područja da bi se pridružili terorističkim grupama.

Na ovom planu radilo se od oktobra, a za stupanje na snagu potrebna mu je potvrda u Parlamentu.

Prema prijedlogu, vlasti će moći povlačiti plastične lične karte na period do tri godine, prenosi AP.

Osobe protiv kojih bude preduzeta ova mjera dobit će zamjensku, privremenu ličnu kartu, s informacijom na nekoliko jezika da njen vlasnik ne može napustiti Njemačku.

Njemačke vlasti već imaju pravo oduzimati pasoše, ali do sada nisu mogle povlačiti lične karte lica koja ih koriste za putovanja u mnoge države Evropske unije ili van ovog bloka.

Avanturistička politika

Glasnogovornica Zelenih(Grünen) za unutrašnju sigurnost Irena Mihalic je kazala da oduzimanje lične karte ne rješava probleme u borbi protiv terorizma.

Ona je također kazala da je ovaj zakon sa pravnog aspekta problematičan i da donosi rizike sa sigurnosne strane.

“Postoji opasnost da osumnjičeni teroristi zbog ovog zakona njihove mračne planove odmah provedu u stvarnost“, rekla je ona.

Također postoji opasnost da osumnjičeni teroristi odmah ličnu kartu prijave kao izgubljenu ili ukradenu.

“Velika koalicija nema odgovora na ovo pitanje. Ovo je avanturistička politika simbolike“, dodala je ona.

Savezni predsjednik za zaštitu ustava Hans-Georg Maassen je kazao da se u borbi protiv terorizma mora sarađivati sa turskom tajnom službom.

On je za njemače medije izjavio da je Turska za Njemačku ključna zemlja.

„Molimo Tursku da spriječi prijelaz osumnjičenih za terorizam u Siriju. Dijelimično je Turska to uspjela, ali mora uložiti dodatne napore da spriječi prelaz.

‘Sumnje nisu dovoljne’

Vlasti su saopćile da je oko 550 ljudi putovalo iz Njemačke u Siriju i Irak da bi se pridružili ekstremističkim grupama.

Prijedlog o oduzimanju lične karte potencijalnim ekstremistima je nedavno za Al Jazeeru komentirao Aiman Mazyek, medijski konsultant i predsjednik Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj.

“Jedina nova stvar koja je ovim zakonom uvedena je da će se ovo sada vršiti oduzimanjem lične karte, odnosno identifikacijskog dokumenta. Ponavljam, samo sumnje da bi neko mogao izvršiti krivično djelo nisu dovoljne, moraju se imati čvrsti dokazi protiv osumnjičenog. Jedini razlog zašto se ovaj zakon sada odnosi i na ličnu kartu je da borci koji odlaze na ratišta ne mogu iz Njemačke preko Turske otići tamo”, kazao je tada Mazyek.

Izvor: Al Jazeera i agencije