Milion parova u Kini želi drugo dijete

Zabrana rađanja drugog djeteta uvedena je 1979. godine kako bi se spriječio rast kineske populacije (EPA)

Gotovo milijun kineskih parova zatražilo je dozvolu za drugo dijete od kada je Vlada te države 2013. odlučila popustiti dotadašnju strogu politiku jednog djeteta, prenose lokalni mediji.

“Broj ‘dodatnih’ porođaja trebao bi iznositi najviše dva milijuna godišnje i taj je broj, otprilike, u skladu s očekivanjima”, rekao je Mao Qunan iz Nacionalne komisije za zdravlje i obiteljsko planiranje.

Naveo je i kako se očekuje da će taj broj rasti, kako se budu ukinula ograničenja, te da će u tom smislu Kina uložiti više napora na poboljšanju mehanizama praćenja rasta populacije te će propisati odgovarajuće politike za zdravstvenu skrb za trudnice i djecu.

Prema izvješću objavljenom u listu South China Morning Post, među onima koji mogu zatražiti dozvolu Vlade da imaju drugo dijete su i parovi koji nemaju braće, ni sestara.

Striktna kontrola rađanja

Promjena je počela s pilot-programom u bogatoj obalnoj provinciji Zhejiang.

Nova pravila uglavnom utječu na parove u urbanim područjima, gdje se politika planiranja obitelji provodi strožije nego na selu.

Kina je politiku jednog djeteta uvela 1979. kao pokušaj zauzdavanja snažnog rasta goleme populacije te zemlje, koja trenutačno broji gotovo 1,34 milijarde ljudi.

Kontrola rađanja ponekad se obavljala vrlo striktno, podsjećaju kineski mediji, pa su izricane velike novčane kazne, ali i u nekim slučajevima sterilizacije i pobačaji u kasnim fazama trudnoće.

U jednom od najpoznatijih slučajeva, redatelj Zhang Yimou novčano je kažnjen s 1,2 milijuna dolara zbog kršenja politike rađanja jednog djeteta u obitelji, podsjećaju kineski mediji.

Izvor: Agencije