Izraelski mediji: Netanyahu se laktao u prvi red

Izraelski mediji su izvjestili da je Francuska zatražila od Netanyahua da ne dođe na marš (EPA)

Snimci na kojima se vidi kako se izraelski premijer Benjamin Netanyahu laktovima probio iz drugog u prvi red svjetskih lidera na maršu u Parizu izazvali su stid ali i smijeh u Izraelu.

Čitav niz naslova i kolumni posvećen je Netanyahuvom nastojanju da se progura naprijed i neuspješnom nastojanju da se ubaci na sam početak reda za autobus.

Mnogi su se našalili da je takvo ponašanje tipično izraelsko, ali se Netanyahu suočio i s nizom kritika i neki su ga optužili da pokušava da dobije političke poene za prijevremene izbore, zakazane za mart.

“Sramotno laktanje premijera“

“Očekivali bismo da nas premijer predstavlja dostojanstveno i da nas ne sramoti“, napasio je politički analitičar Šimon Šifer u najtiražnijem izraelskom listu Yediot Ahronot, dodavši da je bilo sramotno vidjeti izraelskog lidera kako se gura do prvog autobusa i onda lakta u prvi red svjetskih lidera.

Oko 1,6 miliona ljudi marširalo je u znak solidarnosti u nedjelju u Parizu, nakon što su ekstremisti ubili 17 osoba u napadima na kancelarije satiričnog magazina Charlie Hebdo i košer supermarket.

Kada se probio naprijed, Netanyahu se našao u istom redu s palestinskim i francuskom predsjednicima Mahmoudom Abbasom i Francoisom Hollandeom.

Izraelski mediji su izvjestili da je Francuska zatražila od Netanyahua da ne dođe na marš, ali on je to ignorisao.

Ben Kaspit, komentator tiražnog Maariva napisao je da se Netanyahu ponašo kao na izbornom mitingu, a dnevnik Haaretz uporedio ga je s neposlušnim turistom.

Izvor: Agencije