Izrael želi registrirati Al-Aqsu kao svoju imovinu

Upis bi omogućio razvoj detaljnih planova izgradnje jevrejske sinagoge u pojedinim dijelovima ovog kompleksa (Al Jazeera)

Jevrejska organizacija Yishai, koju predvodi rabin Shmuel Eliyahu, odlučila je zvanično registrirati kompleks džamije Al-Aqsa u okupiranom Jerusalemu kao izraelsku imovinu u uredu Tabu (gruntovnica), što predstavlja pripremu za razvoj detaljnijih planova koji predviđaju osnivanje jevrejske sinagoge na području kompleksa.

Fondacija Al-Aqsa za zadužbinu i baštinu upozorava na ova nastojanja jevrejske organizacije.

U svom saopćenju navode da organizacija Yishai ulaže napore u to da se plan o registraciji džamije Al-Aqsa u izraelskom uredu Tabu odobri od strane izraelskog ministra pravde u novoj vladi, što bi otvorilo mogućnost za razvoj detaljnih planova izgradnje jevrejske sinagoge u pojedinim dijelovima ovog kompleksa.

Izgradnja sinagoge

Upozorenje Fondacije Al-Aqsa upućeno je na temelju informacija objavljenih nedavno u pojedinim hebrejskim časopisima, koji su pisale o ogorčenju organizacije Yishai zbog toga što izraelski centar za mape nije reagirao na njihove zahtjeve u pogledu upisa kompletnog kompleksa džamije Al-Aqsa u zvanično vlasništvo Izraela.

Yishai tvrdi da je dvorište Zida plača 1996. godine u cjelosti upisano u Tabu kao dio izraelske teritorije, što otvara mogućnost za dalja planiranja koja se tiču cijelog područja Zida plača.

Fondacija Al-Aqsa kaže da organizacija Yishai veoma aktivno radi na objavljivanju planova za izgradnju sinagoge u nekim djelovima kompleksa džamije Al-Aqsa, posebno u istočnom području između musale Marwani (Solomon's Stables) i Vrata milosti, te dodaju da najnoviji razvoj situacije dolazi kao dio nezaustavljivih napora izraelskog okupatora usmjerenih ka džamiji Al-Aqsa.  

Izvor: Al Jazeera