Haiti: Ožiljci i snovi dječaka Sonsona

Haiti se i dalje suočava s političkom nestabilnošću nakon razornog zemljotresa 2010. godine. Tada je ekipa Al Jazeere srela osmogodišnjeg dječaka, siroče koje se suočavalo s neizvjesnom budućnošću.

Pet godina kasnije, naša ekipa sastala se u Port-au-Princeu s istim dječakom.

Sonson je imao osam godina kada je u zemljotresu izgubio oca i majku. Dan nakon katastrofe pronašli smo ga u improviziranom sirotištu.

Razumljivo, bio je užasnut i nije mogao zadržati suze. U teškim danima nakon potresa bio je smješten u sirotište s drugom djecom.

Pet godina kasnije Sonson, sada 13-godišnjak, živi u istom sirotištu. Jedan je od nekoliko hiljada djece Haitija koja su ostala siročad. 

Porastao je, ožiljaka od povreda nastalih ispod ruševina nakon potresa odavno nema. Ide u školu i sanja da bude mehaničar.

Znaci nade

“Idem u školu, u crkvu… Mogu mirno spavati, igrati se s prijateljima. To je ono što me čini sretnim”, kaže Sonson Yvenord. 

U tišini gleda video na kojem je on prije pet godina. Gotovo da ne može prepoznati dječaka iz prošlosti.

U sirotištu je 22 djece. Suočeni su s problemom nedovoljnog finansiranja.

“Teško je. Tužan sam, jer ne mogu pomoći svoj djeci koja dođu do mene, ali sam u isto vrijeme sretan, jer bar mogu pružiti podršku nekom kao što je Sonson”, kaže svećenik Mario Jeannis.

Haiti ima mnogo problema koje tek treba riješiti. No, postoje i znaci nade. Jedan od njih je Sonson.

Izvor: Al Jazeera